Beijing şi Moscova lansează un exerciţiu maritim în Estul Îndepărtat al Rusiei

Un grup de nave de luptă chineze a sosit în oraşul Vladivostok în Estul Îndepărtat al Rusiei pentru a participa la cea de-a doua parte a unui exerciţiu maritim comun cu forţele ruseşti.
Distrugătorul chinez Hefei din clasa 052D (dr) şi fregata chineză Yuncheng din clasa 054A sunt andocate în St. Petersburg, Rusia, 27 iulie 2017.
Distrugătorul chinez Hefei din clasa 052D (dr) şi fregata chineză Yuncheng din clasa 054A sunt andocate în St. Petersburg, Rusia, 27 iulie 2017. (Olga Maltseva/AFP/Getty Images)

Vladimir Matveiev, purtător de cuvânt al flotei ruseşti din Pacific, a declarat că exerciţiul maritim comun Naval Interaction 2017 va consta în două faze.

În perioada 18-21 septembrie, vor avea loc manevre desfăşurate pe ţărmul din Vladivostok, unde îşi are sediul flota rusească.

Cea de-a doua fază, în perioada 22-26 septembrie, va include manevre în largul Mării Japoniei şi în partea sudică a Mării Ohoţk.

Matveiev a precizat că exerciţiul maritim va include un total de 11 nave de suprafaţă, 2 submarine, 2 vehicule de salvare la mare adâncime, patru avioane de luptă anti-submarine şi patru elicoptere cu aterizare pe puntea navelor.

Prima parte a exerciţiului Naval Interaction 2017 a avut loc în luna iulie în Marea Baltică.

Rusia şi China prezintă deseori un front unit în faţa a ceea ce susţin a fi eforturile SUA de a domina lumea.

De asemenea, cele două ţări sunt membre de bază ale Organizaţiei de Cooperare din Shanghai (OCS), un bloc euroasiatic militar, politic şi economic format în 2001.

Cele două ţări învecinate desfăşoară exerciţii militare comune de peste un deceniu şi primul lor exerciţiu militar comun a avut loc în 2012.

În ultimii trei ani, Moscova şi-a intensificat procesul de consolidare a relaţiilor cu Beijingul, în condiţiile în care are de înfruntat Occidentul ca urmare a acţiunilor agresive ale trupelor ruseşti în estul Ucrainei.

Exerciţiul Naval Interaction 2017 are loc la mică distanţă de Coreea de Nord, pe fondul continuării tensiunilor privind ambiţiile nucleare ale statului comunist izolat. Atât Moscova cât şi Beijingul au cerut în repetate rânduri să se găsească o soluţie paşnică şi să se poarte discuţii pentru rezolvarea problemei din Peninsula Coreeană.

De asemenea, exerciţiul ruso-chinez are loc în acelaşi timp în care Rusia şi Belarus desfăşoară un exerciţiu militar comun separat – Zapad 2017 – în Belarus şi în anumite zone din vestul Rusiei, la care aparent participă 12.700 de soldaţi.

Totuşi, NATO estimează că numărul real al soldaţilor implicaţi ar ajunge la aproximativ 100.000, generând temeri în rândul unor membri ai alianţei militare occidentale, în special după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a decis să îi susţină pe separatiştii pro-ruşi care luptă în estul Ucrainei împotriva trupelor guvernamentale ale Kievului.