BCR: Numărul firmelor din România conduse de femei a crescut cu 12-15% în ultimii cinci ani
Numărul firmelor din România conduse de femei a crescut în ultimii cinci ani cu 12-15%, cele mai multe întreprinderi mici şi mijlocii conduse de femei fiind din domeniul comerţului şi serviciilor, a declarat miercuri şeful departamentului microîntreprinderi şi PFA din BCR, Melania Mirea.
"Din 2006 şi până în 2011, firmele din România conduse de femei au crescut cu 12-15%. Probabil că perioada aceasta de criză le-a făcut pe femei să se orienteze mai mult către zona de anteprenoriat şi să găsescă alte soluţii dacă joburile pe care le aveau nu mai erau de perspectivă sau erau în zona de risc", a menţionat Melania Mirea.
Aceasta a adăugat că o astfel de evoluţie demonstrează faptul că româncele au un spirit antreprenorial mai puternic, comparativ cu femeile din Uniunea Europeană.
"Aproape jumătate (46%) dintre afacerile mici gestionate de femei sunt din domeniul comerţului, iar 20% fac parte din cel al serviciilor - resurse umane, traning, contabilitate, cosmetică şi înfrumuseţare. Regăsim femeile în afaceri mici, de familie, pe care le deschid pentru a fi aproape de familie", a mai spus Melania Mirea.
Aceasta a menţionat că, la nivelul Europei Centrale şi de Est, între 31 şi 38% dintre IMM-uri sunt conduse de femei. În ceea ce priveşte portofoliul BCR, 35% dintre IMM-uri au în conducere femei, iar 11% sunt deţinute exclusiv de femei.
"Femeile respectă mai bine regulile, sunt mai prudente, au mai multă răbdare. Sunt câteva proiecte deţinute de femei, finanţate din fonduri UE, în domenii precum agricultură - creşterea animalelor, ferme vegetale, servicii, industrie, dar sunt prea puţine. Femeile se îndreaptă mai mult spre demeniul serviciilor, restaurante, hoteluri şi mai puţin către construcţii, IT, comunicaţii sau transport", a declarat directorul executiv al direcţiei Instituţii Financiare din cadrul BCR, Ramona Ivan.
Andreea Voinea, directorul executiv al diviziei de resurse umane a BCR, a declarat că multe femei din sistemul bancar din România îşi doresc poziţii de management, ele reuşind să promoveze la nivelul 2-3 din bancă, mai puţin la cel de senior.
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil
BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 48 de centre de afaceri dedicate companiilor şi 668 de unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor cu peste 10.000 de locuitori din întreaga ţară.