BCE pune bazele unui euro digital. Unii economişti avertizează în privinţa unui control guvernamental de tip “Big Brother”

(Captură Foto)
Michael Maharrey via SchiffGold.com
28.10.2023

Potrivit site-ului Băncii Centrale Europene, "faza de pregătire" pentru moneda euro digitală începe în noiembrie şi "se bazează pe constatările din faza de investigaţie", relatează site-ul de ştiri Zero Hedge.

"Scopul fazei de pregătire este de a pune bazele unei potenţiale emisiuni a unui euro digital. Aceasta include finalizarea regulamentului privind euro digital şi selectarea furnizorilor care ar putea dezvolta o platformă şi o infrastructură pentru euro digital. De asemenea, va implica testarea şi experimentarea în vederea dezvoltării unui euro digital care să îndeplinească atât cerinţele Eurosistemului, cât şi nevoile utilizatorilor".

Se preconizează că faza de pregătire va dura doi ani.

Acest lucru nu înseamnă că un CBDC (moneda digitală a băncii centrale) european este o certitudine, dar BCE pregăteşte în mod clar terenul. Potrivit băncii, aceasta nu va putea lansa un euro digital până când UE nu va adopta un cadru legislativ.

CBDC-urile sunt bancnote sau "monede" virtuale deţinute într-un portofel digital pe un computer sau pe un smartphone. Diferenţa dintre o monedă digitală a băncii centrale (guvernamentală) şi banii electronici peer-to-peer, cum ar fi bitcoin, constă în faptul că valoarea monedei digitale este susţinută şi controlată de guvern, la fel ca şi moneda fiduciară tradiţională.

BCE descrie euro digital ca fiind "un mijloc electronic de plată disponibil gratuit pentru toată lumea".

"La fel ca şi banii lichizi din prezent, ai putea să îl foloseşti oriunde în zona euro, iar acesta ar fi sigur şi privat. În societatea noastră din ce în ce mai digitalizată, un euro digital ar fi următorul pas înainte pentru moneda noastră unică", a mai precizat BCE.

Bancherii şi oficialii guvernamentali depun eforturi susţinute pentru a convinge publicul de avantajele unei monede digitale.

Susţinătorii acestei monede digitale se mândresc cu confortul pe care îl oferă.

BCE a subliniat faptul că "punerea la dispoziţie a banilor publici pentru plăţi digitale ... ne-ar uşura viaţa tuturor".

De asemenea, oficialii susţin că un CBDC european va ajuta la oprirea infractorilor periculoşi care profită de natura numerarului.

Banca Centrală a Spaniei a emis recent o notă în care a lăudat virtuţile unui euro digital.

Banco de España a declarat că un CBDC ar ajuta UE să se îndrepte spre viitor şi "ar consolida încrederea cetăţenilor în sistemul monetar".

"Infrastructura care ne permite să efectuăm plăţi electronice (aparate, conexiuni, protocoale...) este o parte esenţială a sistemului nostru financiar, iar Eurosistemul asigură soliditatea şi disponibilitatea acesteia. Euro digital s-ar baza pe o infrastructură publică şi europeană care ar consolida sistemul financiar european şi l-ar face mai independent de alternativele străine", a transmis Banco de España.

De asemenea, Banca centrală spaniolă a declarat că un CBDC ar avea avantaje faţă de "moneda fizică", din cauză că numerarul nu permite oamenilor să "exploateze toate avantajele oferite de digitalizarea tot mai mare a economiei şi a societăţii".

UE nu este singura care dezvoltă o monedă digitală emisă de guvern.

Potrivit unui studiu recent al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), până în 2030 ar putea fi în circulaţie până la 24 de CBDC-uri.

Până în prezent, Bahamas, Caraibele de Est, Jamaica şi Nigeria au emis CBDC-uri cu amănuntul.

Multe alte ţări, printre care China, India şi SUA, au lansat programe pilot.

Pe baza sondajului realizat de BRI, "mai mult de jumătate dintre băncile centrale efectuează experimente concrete sau lucrează la un pilot CBDC".

Partea întunecată

În ciuda imaginii roz pe care o prezintă oficialii băncilor centrale şi politicienii, CBDC-urile au o latură întunecată despre care nu vorbesc cu voce tare - promisiunea de control.

Monedele digitale ale băncilor centrale fac parte dintr-un "război mai larg împotriva numerarului".

Eliminarea numerarului creează potenţialul ca guvernul să urmărească şi să controleze cheltuielile consumatorilor, şi ar deveni imposibil de ascuns orice tranzacţie de autorităţile fiscale. Economiile digitale ar face, de asemenea, ca băncile centrale să se angajeze şi mai uşor în politici monetare manipulatoare, cum ar fi ratele negative ale dobânzii.

Imaginaţi-vă că nu ar mai exista numerar. Ar fi imposibil de ascuns chiar şi cea mai mică tranzacţie de ochii guvernului.

Ceva la fel de simplu ca şi călătoria ta de dimineaţă la Kaufland nu ar fi un secret pentru oficialii guvernamentali. După cum a afirmat Bloomberg într-un articol publicat atunci când China a lansat un program pilot de yuani digitali în 2020, moneda digitală "oferă autorităţilor chineze un grad de control care nu a fost niciodată posibil cu banii fizici".

Guvernul ar putea chiar să "oprească" capacitatea unei persoane de a face achiziţii. Bloomberg a descris cât de mult control le-ar putea oferi oficialilor chinezi o monedă digitală.

De asemenea, Banca Populară a Chinei (PBOC) a precizat că ar putea impune limite asupra dimensiunilor unor tranzacţii sau chiar ar putea solicita o programare pentru a efectua tranzacţii mari.

Unii observatori se întreabă dacă nu cumva plăţile ar putea fi legate de sistemul de credit social emergent, în care cetăţenii cu un comportament exemplar sunt "înscrişi pe lista albă" pentru privilegii, în timp ce cei cu infracţiuni penale şi de altă natură sunt excluşi.

"Scopul Chinei nu este de a face plăţile mai convenabile, ci de a înlocui banii lichizi, astfel încât să poată supraveghea oamenii mai îndeaproape decât o face deja", susţine Aaron Brown, un investitor în cripto-monede care scrie pentru Bloomberg Opinion.

Economistul Thorsten Polleit a subliniat potenţialul unui control guvernamental de tip Big Brother odată cu apariţia unui euro digital într-un articol publicat de Mises Wire.

După cum a spus el, "calea spre a deveni un regim de stat de supraveghere se va accelera considerabil" dacă şi când va fi emisă o monedă digitală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor