Bătut în cuie: Curtea Supremă de Justiţie a dat un NU definitiv blocului "Pobeda" creat de fugarul Şor la Moscova, privind prezidenţialele din toamnă

Ilan Şor (Captură Video)
Maria Maevschi
02.09.2024

Curtea Supremă de Justiţie de la Chişinău a declarat inadmisibil recursul depus de partidele afiliate oligarhului fugar Ilan Şor împotriva Comisiei Electorale Centrale, instituţie care a refuzat să înregistreze blocul electoral „Pobeda” (Victorie, n.r,) creat la Moscova, pentru alegerile prezidenţiale din 20 octombrie. Decizia CSJ a fost pronunţată la finele săptămânii trecute, în lipsa părţilor, notează Radio Chişinău.

Membrii echipei fugarului Ilan Şor - fost deputat în Parlamentul de la Chişinău, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul "Frauda bancară" supranumit şi "Furtul miliardului" şi adăpostit de ceva vreme de către Moscova, au declarat că decizia Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău de a refuza înregistrarea blocului ar fi una politică şi ar reprezenta o comandă „venită de sus”.

Amintim că, anterior, şi Curtea de Apel Chişinău a menţinut decizia Comisiei Electorale Centrale de a refuza înregistrarea blocului „Pobeda” în cursa electorală pentru prezidenţialele din toamna acestui an. Tot atunci, fostul socialist Vasile Bolea, preşedintele Partidului „Renaştere” afiliat fugarului Ilan Şor şi parte a blocului politic „Pobeda”, a declarat că: „argumentele lor sunt supte din deget”.

Mai mult decât atât, Vasile Bolea a adăugat că, indiferent de decizie, va fi creat un grup de iniţiativă care se va ocupa de colectarea semnăturilor pentru a putea participa la alegeri ca independent. Surpriză însă, Comisia Electorală Centrală a decis să nu dea undă verde colectării semnăturilor în susţinerea lui Vasile Bolea la prezidenţiale.

Grupul de iniţiativă al acestuia nu a fost înregistrat, pentru că, potrivit comisiei, Bolea ar avea legături cu blocul „Pobeda” şi Partidul „Renaştere”, afiliate oligarhului fugar Ilan Şor, notează TV8. De cealaltă parte, deputatul neafiliat susţine că poate candida independent, fiindcă a părăsit partidul pe care îl conducea.

CEC a atras atenţia că Vasile Bolea a participat la evenimente împreună cu membrii blocului „Pobeda” după 25 august, când a demisionat din cadrul Partidului „Renaştere”.

Totodată, Bolea a informat despre „plecarea” sa din Partidul „Renaştere” pe 26 august, pe reţelele de socializare, fapt ce ar demonstra că are legături cu formaţiuni politice.

De menţionat este faptul că iniţial, deputatul Vasile Bolea a fost propus drept candidat din partea blocului „Pobeda”. Anunţul a fost făcut pe 2 august, într-un briefing de presă, la care a participat online şi fugarul Şor, condamnat la închisoare în Republica Moldova. Acesta l-a apreciat pe Bolea drept „un prieten de încredere”.

La rândul ei, Marina Tauber, secretara formaţiunii, a menţionat că au pregătit mai multe opţiuni legale pentru a se asigura că vor putea participa la alegeri.

„Nimeni nu ne poate interzice să ne exprimăm opinia cu privire la referendum. Am văzut din nou că partidul de la guvernare nu vrea să ne înregistreze şi arată tuturor că se teme de Ilan Şor şi de echipa noastră”, a declarat Tauber, deşi cel care se teme să vină în Republica Moldova pentru a se înregistra în cursa electorală este chiar fugarul Şor, care se ascunde începând cu 2019, o perioadă în Israel, iar de ceva timp la Moscova.

Precizăm că şi Parlamentul de la Chişinău a decis la finele lunii mai, să declare neconstituţional în Republica Moldova blocul „Pobeda”, format din deputaţi ai fostului partid Şor, motivând că încalcă prevederile Curţii Constituţionale din 19 iunie 2023.

Atunci, preşedintele Parlamentului Igor Grosu a explicat că Direcţia Juridică a legislativului a analizat anunţul de creare a acestui grup şi a constatat că membrii fostului partid Şor, declarat neconstituţional şi dizolvat de Ministerul Justiţiei de la Chişinău, nu pot face parte din fracţiuni şi grupuri parlamentare.

„Am primit o notă informativă privind declararea constituirii grupului parlamentar respectiv, în care este argumentat în conformitate cu regulamentul Parlamentului şi în lumina deciziei Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională gruparea criminală organizată.

Analizând declaraţia de constituire a grupului parlamentar, deputaţii independenţi vizaţi, ex-membri ai partidului Şor declarat neconstituţional şi dizolvat nu pot face parte din fracţiuni şi grupuri parlamentare care conform regulamentului parlamentului au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi fracţiunile parlamentare”, şi-a argumentat preşedintele legislativului decizia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor