Băsescu: Povestea cu "să nu ne panicăm" trebuie să înceteze. Dacă nici acum nu se impune starea de urgenţă...

Traian Băsescu (Epoch Times România)
D.B.
11.03.2020

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a declarat marţi seara, într-o intervenţie telefonică la postul B1 TV, că răspândirea Covid-19 impune decretarea stării de urgenţă şi că ar trebui ca Guvernul să rechiziţioneze toate căminele şi hotelurile pentru a avea suficient spaţiu de carantinare. Fostul şef de stat a avertizat că povestea cu „să nu ne panicăm” ar trebui să înceteze, căci orice cetăţean ar trebui să fie în alertă, atât vreme cât toţi suntem în pericol.

„Povestea asta cu 'să nu ne panicăm' trebuie să înceteze. Orice cetăţean va fi în alertă, pentru că oricare dintre cetăţenii României e în pericol în momentul de faţă. Am spus acum o lună că cea mai mare greşeală a fost că nu s-au luat scările de la avioanele care veneau din Italia. Lumea a râs sau m-a făcut cinic, dar noi suntem în momentul de faţă destul de mult în urma evoluţiei, care aparent are 25 de cazuri (31 e numărul actualizat - n.r.). Convingerea mea e că sunt mult mai multe”, a avertizat Traian Băsescu.

Eurodeputatul PMP a acuzat autorităţile române că au întârziat enorm cu măsurile luate pentru protejarea ţării de o eventuală epidemie şi susţine că acestea ar fi trebuit luate imediat ce în Italia situaţia degenerase.

„Acum o lună, vă spuneam să aşteptăm să vedem care va fi situaţia peste două luni, pentru că, în faza iniţială, nişte nepricepuţi care n-aveau nicio treabă cu probleme de epidemiologie au preluat conducerea protecţiei ţării. S-a întârziat enorm. Când a apărut în Italia situaţia dificilă, România trebuia să ia imediat măsuri. Nu există dubii că avioanele cele mai încărcate veneau din Italia, la Bucureşti. În primele zile au venit 3.000 de oameni, care s-au dus acasă bine-mersi în timp ce, seara, Raed Arafat le explica cum e cu salvările. Deci România nu a luat măsurile la vreme. În plus, şi şcolile ar trebui folosite în acelaşi scop”, a explicat liderul PMP.

Fostul şef de stat a mai atenţionat că „povestea celor care intră pe la Nădlac şi merg ei acasă sănătoşi, voioşi este o altă eroare”.

„Nu putem închide graniţele dar putem să facem şcolile centre de carantină. Ne trebuie spaţiu unde cei care vin, în cele 14 zile să stea sub supraveghere medicală. [...] Avem staţiunile goale la ora asta, fie că e vorba de cele de pe litoral sau de cele de pe Valea Oltului. Dacă statul vrea şi are voinţă, se implică şi găseşte soluţii de carantinare certe. [...] fără carantină n-o mai rezolvăm la stadiul acesta. Este prea avansată ne-luarea măsurilor dure. [...] Asistenţa în primă fază a fost o prostie. N-am văzut epidemiologi lângă Arafat, or soluţiile trebuia să ne vină de la ei. Ei puteau explica ce dezastru înseamnă o epidemie”, a subliniat Băsescu.

Întrebat ce se poate face în momentul de faţă, fostul şef de stat a replicat că nu se pot închide graniţele, dar în schimb şcolile, căminele liceelor şi cele studenţeşti, precum şi hotelurile ar trebui folosite pe post de centre de carantină, iar primăriile ar trebui să se asigure că oamenii aflaţi în carantină au tot ce le trebuie.

Europarlamentarul PMP a insistat că se impune decretarea stării de urgenţă:

„În noaptea asta, ca guvern, aş rechiziţiona pentru carantină toate hotelurile din ţară. Punct! Şi aş dirija acolo, cu cadre medicale, în hotel, cu familia, fiecare în camera lui. Aş rechiziţiona toate căminele studenţeşti şi căminele liceelor, acolo unde există, şi i-aş pune într-o carantină controlată dar şi supravegheată medical.

Trebuie declarată starea de urgenţă şi acţionat în consecinţă. Dacă cineva crede că o epidemie cu un virus necunoscut, pentru care nu există vaccin, nu reclamă starea de urgenţă, Dumnezeu să mă ierte... de ce să ajungem ca în Italia cu sute de morţi?”.

Întrebat dacă ar fi făcut asta ca preşedinte, el a răspuns: „Aş fi făcut-o fără ezitare, pentru că în viaţa mea am trăit carantina. Eram pe navă, am încărcat în zonă de epidemie, am ajuns la portul de descărcare şi, deşi nava avea un milion de barili de ţiţei în ea, a stat nava 20 de zile de nu ne-am văzut. La sfârşitul celor 20 de zile în final ne-au făcut inspecţie medicală. [...] Am trăit carantina, ştiu cât e de aspră. E fără menajamente”.

În privinţa îngrijorărilor faţă de consecinţele economice pe care le-ar avea decretarea stării de urgenţă, exprimate de realizatorul TV, „consecinţe economice necunoscute şi evident, cu un impact extrem de negativ asupra economiei”, fostul preşedinte Traian Băsescu a răspuns râzând:

„Domnule Mânăstire, glumiţi! Aici discutăm între două elemente: viaţa, pentru câteva zeci, sute de oameni şi o îmbolnăvire extrem de costisitoare a zeci de mii de oameni şi dumneavoastră îmi vorbiţi de probleme economice? Aseară mă întreba un ziarist: ‘la ce cifre economice v-aţi uita înainte să declaraţi epidemie sau stare de urgenţă?’ [...] Sunt argumente şubrede: aici discutăm despre viaţă şi gândiţi-vă că vine momentul când se ajunge ştiu eu la ce cotă de îmbolnăviri, în care nu mai ai locuri în reanimare, nu mai ai ventilatoare să le ventilezi respiraţia că nu le mai funcţionează plămânii.

Vreţi să vedeţi o asemenea situaţie, sau vreţi o întreprindere închisă? Oricum se închide în mod natural pentru că nu au comenzi. Nu mai are cineva comenzi pe piaţa europeană în momentul de faţă, nici în Germania, nici în Spania nici în Franţa. Tot efortul este concentrat pe diminuarea dimensiunii epidemiei, pentru că nimeni nu ia în consideraţie costurile unei epidemii. Să ai zeci de mii de bolnavi şi să ajungi în situaţia în care să nu ai locuri în spitale, să îi ţii în faţa spitalului pe bolnavi...vă imaginaţi cum arată o ţară din-asta?

Nimeni nu are dreptul să pună în momentul de faţă problema ‘ce ne facem cu economia?’”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor