Băsescu: "Ponta trebuie să înveţe că nu poţi trăi la nesfârşit din minciună în politică"

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat, luni seara, la TVR, că propunerea lui de a-i oferi postul de premier lui Victor Ponta, nu a fost o "băşcălie", ci a fost o propunere "responsabilă şi serioasă".
Traian Basescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
20.03.2012

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat, luni seara, la TVR, că propunerea lui de a-i oferi postul de premier lui Victor Ponta, nu a fost o "băşcălie", ci a fost o propunere "responsabilă şi serioasă".

Şeful statului critică reacţiile liderilor USL care susţin că propunerea a venit într-un cadru relaxat şi a fost percepută drept o glumă.

Preşedintele a declarat că a decis să nu mai facă publice discuţiile cu liderii USL de la Cotroceni de după demisia lui Emil Boc, menţionând că a dispus verificarea corectitudinii transcrierii dialogului publicat şi că discuţia a fost una serioasă. Întrebat despre cererea USL ca şeful statului să facă publice discuţiile de la Cotroceni, Băsescu a răspuns: "Nu am să mai fac acest pas". Şeful statului a precizat că a cerut verificarea exactităţii "până la literă" a transcrierii discuţiei care deja a fost dată publicităţii. "Am verificat şi azi-noapte, am verificat şi azi o dată dacă redarea transcriptului este la literă cu înregistrarea", a afirmat preşedintele.

"Domnul Ponta trebuie să înveţe că nu poţi trăi la nesfârşit din minciună în politică. Când vii la Preşedinte, întâlnirea nu este pentru băşcălie. Orice atmosferă a discuţiilor nu exclude responsabilitatea şi seriozitatea. Consultările au fost oficiale, constituţionale, în urma cărora trebuia să rezulte o soluţie pentru postul de prim-ministru. Pentru România era vital ca un premier să fie instalat imediat", a adăugat preşedintele.

Traian Băsescu a afirmat că anterior l-a invitat pe Emil Boc şi l-a prevenit că va invita partidele într-o anumită ordine, urmând ca prima propunere să o facă lui Ponta, având în vedere că era prim-ministrul desemnat de USL. Preşedintele se aştepta ca partidele din USL să vină cu o propunere şi era pregătit la o reacţie.

Întrebat de ce i-a făcut propunerea lui Victor Ponta, Traian Băsescu a afirmat că dacă îi propunea lui Antonescu ar fi spus că este neserioasă propunerea, deoarece Antonescu este desemnat de ei drept viitorul Preşedinte. Era singură şansă ca să dea o şansă propunerii lor.

"Dacă Ponta ar fi spus da, nu aveam nicio ezitare să spun, da, domnule Ponta" a adăugat Traian Băsescu afirmând că "este una să stai la peluză şi să strigi la Guvern despre incompetenţă".

"Mi-ar fi convenit să văd guvernul instalat, să văd ce fac ei în perioadă de criză" a notat preşedintele.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat duminică seară în cadrul emisiunii "La Taifas cu Ion Cristoiu", difuzată pe B1 TV, că i-a propus liderului PSD, Victor Ponta, să ocupe funcţia de prim ministru, însă acesta nu i-a răspuns.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a negat, duminică seară, că preşedintele Traian Băsescu i-a propus funcţia de prim-ministru după demisia lui Emil Boc.

În replică, Traian Băsescu a prezentat stenograma discuţiei pe care a avut-o cu Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor