Anunţul privind tăierea salariilor a fost făcut de Traian Băsescu, în urma neînţelegerilor cu FMI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că el a făcut anunţul de tăiere a salariilor bugetarilor în 2010, datorita faptului că nu s-a înţeles cu FMI, care dorea creşterea cotei unice de impozitare de la 16% la 20% şi a TVA de la 19% la 22%.
Preşedintele român, Traian Băsescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Epoch Times România
20.03.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a făcut anunţul de tăiere a salariilor bugetarilor în 2010, datorită faptului că nu s-a înţeles cu FMI, care dorea creşterea cotei unice de impozitare de la 16% la 20% şi a TVA de la 19% la 22%.

Întrebat de ce preşedintele a anunţat tăierile şi nu premierul, Traian Băsescu a explicat că nu a putut accepta mandatul FMI. "La Emil Boc fusese delegaţia Fondului, îi prezentase mandatul, Emil Boc m-a informat telefonic înainte să ajungă la mine delegaţia Fondului, împreună am stabilit că nu acceptăm acest mandat prin care să sufocăm economia şi atunci soluţia a fost varianta 2. Şi facem reducerile în această zonă", a spus Băsescu. La insistenţele moderatorului, Băsescu a spus că a făcut anunţul "pentru că nu ne-am înţeles (n.r. - cu delegaţia FMI). Şi atunci am spus: România este ţară suverană, eu anunţ acum şi dacă vreţi, vă urcaţi în avion, dacă nu, rămâneţi şi discutăm varianta noastră".

"Mandatul Fondului e public, la acea vreme a circulat în presă, a trebuit modificat mandatul cu aprobare de la Washington", a mai povestit Traian Băsescu, adăugând că varianta FMI ar fi generat "un şomaj incredibil".

Referitor la opoziţia sa faţă de micşorarea CAS, preşedintele a spus că nu are nimic împotrivă, dar nu se poate. ”Nu putem. Eu în general nu am nimic împotriva reducerii fiscalităţii", dar prioritatea este reîntregirea salariilor, a explicat preşedintele.

"Mandatul cu care a venit Fondul în 2010: creşterea cotei unice de la 16% la 20%, TVA de 19 la 22%, iar noi ne-am dat seama – analizând cu guvernul, cu economişti - că o creştere a fiscalităţii pe economie n-ar face decât să facă mai dificilă ieşirea din criza economică. Şi atunci n-am avut decât soluţia de a face lucrul pe care n-am crezut că o sa-l fac vreodată. Să ies în faţa naţiunii, să spun: tăiem salariile. Vă rog să mă credeţi că a fost un moment cumplit. E un moment cumplit în cariera unui politician", a spus Traian Băsescu, precizând că din acest motiv trebuie să fie reîntregite salariile. "Prioritate este să ne respectăm cuvântul. Am anunţat atunci că este vorba de o reducere temporară a salariilor", a subliniat preşedintele.

Şeful statului a respins acuzaţiile că România se va împrumuta anul acesta pentru a putea plăti salariile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor