Băsescu: "Nu am încălcat Constituţia", preşedintele poate să se implice în dezbateri

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, într-un interviu acordat la Gândul că nu a încălcat Constituţia şi că preşedintele ţării se poate implica în dezbateri, citând avizul dat de CCR în 2007.

În legătură cu declaraţia premierului Victor Ponta că preşedintele ţării nu trebuie să facă campanie electorală pentru PMP şi că va sesiza Curtea Constituţională, preşedintele Băsescu a afirmat că nu a încălcat Constituţia şi că premierul plagiază tentativele de suspendare care au fost în 2007 şi 2012, subliniind faptul că în avizul CCR nr.1 din 2007 stabileşte clar plaja pe care preşedintele se poate plimba pe spectrul politic, şi anume că se poate implica în dezbateri.

Preşedintele consideră că singurul partid care susţine procesul de reformare a statului român este PMP, acesta fiind partenerul său politic în prezent.

Şeful statului afirmă că premierul Victor Ponta a confiscat campania pentru europarlamentare şi a transformat-o în campanie prezidenţială, ceea ce este un lucru grav. Băsescu reaminteşte faptul că a supus spre dezbaterea partidelor un set de teme, însă Victor Viorel Ponta s-a lansat într-o campanie prezidenţială, fiind în fruntea acţiunilor în locul Corinei Creţu care este capul de listă al candidaţilor la alegerilor europarlamentare din partea PSD.

Referitor la faptul că a purtat un tricou pe care era însemnul PMP, Traian Băsescu a explicat că se afla în concediu la Neptun iar membrii PMP au venit pe litoral la Neptun pentru câteva ore şi i-au oferit tricoul, iar apoi a făcut poze de grup şi cu fiecare în parte şi a pus fotogafiile pe Facebook, în niciun caz pe afişe electorale.

La întrebarea dacă contribuie financiar la campania electorală a PMP, preşedintele a răspuns: Nu, dar voi contribui, cu cât îmi permite legea, abia aştept să primesc salariul pe luna mai, şi le voi dona un salariu, un salariu de preşedinte, de 6.000 de lei. Eu constat că nu prea au bani, nu prea au afişaj, spoturi, faţă de alte partide şi de aceea salariul pe luna asta îl donez lor".

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că este nevoie ca cineva să i se opună lui Victor Ponta, "pentru că altfel umple ţara cu minciuni şi o campanie deşănţată. Are tentaţia să fie un dictator fără rezerve, a preluat serviciile de informaţii din structurile guvernamentale, şi-ar băga mânuţele şi prin CSAT. Am obligaţia să creez o opoziţie la Victor Ponta, nimeni nu pare capabil să o creeze, nici Vasile Blaga, nici altcineva."

Traian Băsescu a mai afirmat că premierul vrea să schimbe regimul Băsescu, cu regimul baronilor şi al lui Voiculescu.