Liderul UDMR Kelemen Hunor: Nu sunt de acord cu declaraţia lui Ponta despre Mihăieş
alte articole
Ministrul Culturii Kelemen Hunor, liderul UDMR, îşi exprimă dezacordul cu faptul că premierul Victor Ponta l-a etichetat ca "fascist" pe Mircea Mihăieş, fostul vicepreşedinte al ICR. Hunor a declarat la RFI că personal a lucrat bine cu Horia-Roman Patapievici şi cu Mircea Mihăieş.
Kelemen Hunor dezaprobă declaraţiile premierului: "Eu nu subscriu acestei declaraţii şi nu sunt de acord. Sigur, aici premierul are tot dreptul să aibă o poziţie foarte fermă, dar în ceea ce mă priveşte, eu nu am astfel de probleme nici cu Patapievici, nici cu Mihăieş".
Preşedintele Traian Băsescu a emis decrete pentru decorarea unor personalităţi culturale care s-au aflat la conducerea Institutului Cultural Român în perioada 2005-2012 să fie decorate.
Victor Ponta a refuzat să contrasemneze decretele prezidenţiale care vizau decorarea lui Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR, Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR, Dan Croitoru, fost secretar general al ICR, afirmând că "au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste".
"Am rezerve faţă de cei propuşi spre decorare. Erau persoane care au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste. Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş - vicepreşedinte ICR în perioada 2005-2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Ori eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi pe de altă parte exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea".
În replică, scriitorul Mircea Mihăieş, fostul vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), a anunţat că îl dă în judecată pe premierul Victor Ponta pentru că l-a acuzat că ar avea "opinii anti-româneşti, chiar fasciste".
Vă acuz de atac la demnitatea publică a Taniei Radu, a lui Mircea Mihăieş, a lui Dan Croitoru şi a mea”, a fost replica dată premierului Victor Ponta de fostul preşedinte al Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, după ce acesta a refuzat decorarea fostei conducerii ICR pe motiv că membrii acesteia ar fi "exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste".
Societatea Timişoara, revoltată de declaraţiile care îl vizează pe Mircea Mihăieş
Societatea Timişoara, care a lansat ”Proclamaţia de la Timişoara”, în martie 1990, şi-a exprimat indignarea şi perplexitatea în privinţa declaraţiilor premierului Ponta.
"Protestăm public faţă de o asemenea grosolană jignire adusă unei personalităţi publice dedicate din anii 1990 principiilor democratice şi statului de drept şi care a respins de nenumărate ori antisemitismul, rasismul şi naţionalismul primitiv. Cerem tuturor intelectualilor de bună credinţă să respingă asemenea agresiuni totalitare împotriva unor oameni cu idei şi principii culturale şi civice diferite de acelea ale baronilor premierului Victor Ponta", a transmis Societatea Timişoara.