Traian Băsescu: Unele investiţii ale unor state asiatice precum Coreea sunt blocate de birocraţie

Declaraţie de presă a preşedintelui Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
04.09.2012

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus marţi diplomaţilor români că afacerile unor firme din ţări precum Republica Coreea, Japonia şi China pot aduce la finanţări importante şi sponsorizări pentru proiecte importante pentru ţara noastră şi a criticat faptul că unele parteneriate sunt blocate de birocraţie.

”Avem multe intenţii ale companiilor din Republica Coreea de a dezvolta afaceri în România. Din păcate, mare parte din ele nu se materializează datorită birocraţiei de la noi de acasă şi a lipsei de capacitate a instituţiilor româneşti de a-şi asuma responsabilităţi”, le-a spus Băsescu diplomaţilor români la întâlnirea de la Palatul Cotroceni.

Acesta a spus că nu le reproşează acestora faptul că unele afaceri nu pot fi dezvoltate în ţara noastră, ci ”este o constatare care nu vizează actualul Guvern, care are doar trei luni, patru luni, ci vizează toată istoria noastră”.

El a mai explicat că "de când a semnat cu preşedintele coreean Parteneriatul strategic, multe firme coreene au bătut România în toate direcţiile” şi a precizat că ”finalizarea intenţiilor însă a lăsat de dorit” şi a cerut ca ”ambasada noastră de la Seul trebuie să îşi mobilizeze toată capacitatea de a convinge firmele coreene că merită să investească în România, iar dincoace răspunsul va trebui să fie mult mai eficient din partea instituţiilor româneşti”.

De asemenea, Băsescu a amintit şi de parteneriatul cu Japonia, precizând că acesta ”funcţionează la parametri normali, aş spune, România având tot timpul un partener în zona Asia Pacifică din Guvernul japonez, un guvern care şi-a sumat finanţarea unor proiecte de dezvoltare în România şi după ce România a devenit membră a Uniunii Europene, devenind, teoretic, neeligibilă pentru finanţări guvernamentale din partea guvernului de la Tokyo şi totuşi guvernul japonez şi-a asumat şi finanţarea proiectului de conectare a metroului bucureştean cu Aeroportul Otopeni, proiect care este acum în evaluare şi execuţie”.

”Aici aş spune un lucru extraordinar despre Japonia, cu tot necazul marelui cutremur care a avut loc anul trecut, Japonia nu a făcut niciun pas înapoi în a-şi menţine intenţia de a finanţa acest proiect, lucru care arată seriozitatea deosebită a acestei ţări”, a mai completat preşedintele.

Cât despre parteneriatul de prietenie şi cooperare cu Republica Populară Chineză, şeful statului roman a spus că acesta ”a început să dea roade, începem să micşorăm deficitul balanţei de plăţi între România şi China şi sprijinul pe care guvernul chinez îl dă achiziţiei de mărfuri de pe piaţa românească, în baza celor convenite în discuţiile cu preşedintele chinez şi cu premierul chinez, încep să se materializeze”.

”Deci, pe aceste parteneriate, am exigenţa ca ambasadorii din capitalele statelor cu care avem parteneriate să facă, trimestrial, o raportare cu privire la evoluţiile acestor parteneriate şi, mai ales, să semnaleze problemele care apar în ţară în derularea parteneriatelor cu firme din aceste ţări, pentru că în mod cert la dumneavoastră vine un feedback al acestor firme care vizitează România, vor să facă afaceri şi reuşesc sau nu reuşesc”, asta le-a cerut preşedintele tuturor ambasadorilor din ţările cu care România are încheiate parteneriate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor