Băsescu: Creşterea salariilor va afecta pozitiv atât fondul de sănătate, cât şi pe cel de pensii

Preşedintele Traian Băsescu a explicat că o creştere a salariilor bugetarilor reduce deficitul la fondul de pensii cu circa un miliard de lei, un efect pozitiv urmând a avea această măsură şi asupra fondului de sănătate.
Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
06.05.2012

Preşedintele Traian Băsescu a explicat că o creştere a salariilor bugetarilor reduce deficitul la fondul de pensii cu circa un miliard de lei, un efect pozitiv urmând a avea această măsură şi asupra fondului de sănătate.

Băsescu s-a declarat nemulţumit la începutul declaraţiei de presă de "manipulările" potrivit cărora el nu susţine creşterea salariilor. "N-am avut nici o intenţie să am astăzi o declaraţie de presă în urma întâlnirii cu Fondul. Dar constat un lucru relativ neplăcut pentru mine, într-o zi care îmi marchează cariera politică definitiv - sunt doi ani de la momentul în care eu am ieşit în faţa dvs şi, prin dvs, în faţa ţării, anunţând nişte măsuri extrem de dificile pentru populaţie. Vă asigur că n-am făcut-o pentru că mi-a plăcut, dar am făcut-o pentru că nu exista altă soluţie la acel moment şi mi s-a părut că era mai important să nu ajungem cu ţara într-o situaţie de gen Grecia, decât să nu-mi asum responsabilitatea de a face acel anunţ atât de dureros pentru foarte mulţi dintre români. Din păcate, văd că şi astăzi se continuă aceeaşi manipulare ca exact acum doi ani. Atunci nimeni n-a vrut să explice că fără acele măsuri de tăiere a salariilor cu 25 la sută am fi fost toţi 22 de milioane într-o situaţie extrem de grea, iar astăzi ori din neînţelegere, ori din dorinţa altora să manipuleze, aflu că preşedintele nu este de acord cu majorarea salariilor, cu revenirea salariilor dacă se afectează deficitul structural de la sănătate şi pensii. Este o mare minciună!", a spus el.

Preşedintele a arătat că susţine fără rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere, lucru pe care l-a spus Fondului şi fostului Guvern şi la misiunea Fondului din ianuarie-februarie anul acesta şi în Parlamentul României, dar şi noului Guvern, prim ministrului desemnat, Victor Ponta.

"Pentru că pot presupune că nu toată lumea vrea să manipuleze, ci pur şi simplu este o neînţelegere, care vine din neînţelegerea unor mecanisme de funcţionare a bugetului de stat consolidat: mărirea de salarii nu produce nici un fel de deficit structural crescut la fondul de sănătate şi la fondul de pensii", a declarat Traian Băsescu.

"Dimpotrivă, mărirea salariilor reduce deficitul la fondul de pensii ca urmare a aplicării CAS pe o sumă mai mare pentru fiecare salariat bugetar. Anul trecut, bugetul de stat a plătit circa trei miliarde de lei pentru fondul de sănătate şi vă aduceţi aminte poveştile publice cu arieratele la medicamente, cu lipsa unor medicamente ca urmare a întârzierilor la plată ale Casei de Sănătate. Eu am precizat Fondului că nici o măsură care ar viza creşterea deficitului la fondul de sănătate nu este acceptabilă pentru că efectele sunt mai puţine medicamente şi mai multe arierate şi datorii ale bugetuluii de stat către furnizori. Deci aici nu acceptăm nici o măsură care să ducă la încasări mai mici la fondul de sănătate. Al doilea fond structural, cel de pensii, avea anul trecut, ca şi anul acesta, un deficit de circa 3,6 miliarde euro, ceea ce înseamnă circa 16 miliarde de lei. Creşterea salariilor nu duce la accentuarea acestui deficit, dimpotrivă duce la reducerea acestui deficit cu circa un miliard de lei", a mai explicat el.

"Măsura creşterii de salarii la nivelul de dinainte de 2010 nu este în măsură să afecteze nici unul din cele două fonduri în mod negativ. Dimpotrivă, le afectează în mod pozitiv pentru că din salarii se plătesc cote şi la fondul de sănătate şi la cel pensii", a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor