Opoziţia, după decizia lui Ponta de a renunţa la şefia PSD: "România este infinit mai importantă decât Partidul"

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta, pus sub urmărire penală în dosarul Şova, şi-a anunţat duminică intenţia de a renunţa la şefia PSD până îşi rezolvă problemele din justiţie, pentru a nu afecta partidul. Opoziţia este însă nemulţumită că Ponta nu arată aceeaşi grijă şi faţă de imaginea ţării şi a Guvernului, condus de un premier urmărit penal. Vă prezentăm o serie de reacţii ale Opoziţiei:

Alina Gorghiu: "Gestul lui Ponta este o diversiune"

"Gestul lui Ponta este o diversiune pentru a atenua presiunea opiniei publice asupra sa. Premierul dă senzaţia că face un gest de onoare dar, de fapt, domnia sa încearcă doar să câştige timp. Victor Ponta este dator să facă un gest de onoare faţă de români şi să demisioneze din fruntea Guvernului.

Ca şef de partid nu afectează atât de grav credibilitatea României, pe cât o face din funcţia de Prim-ministru. Dacă Victor Ponta înţelege, asa cum scrie, ca rămânerea în funcţia de preşedinte al PSD creează probleme acestui partid, în mod logic, consecinţa firească ar fi să priceapă că pentru Guvern şi pentru România daunele sunt şi mai mari.

Dacă Victor Ponta nu mai este suficient de credibil pentru a fi preşedintele PSD, acesta nu mai poate rămâne în fruntea Guvernului. Până la urmă pe contribuabili nu îi interesează ce face preşedintele unui partid, ci efectele guvernării. Un partid, oricare ar fi acela, este o organizaţie privată şi nu poate fi niciodată mai important decât interesul public.

Nu m-ar mira însă că retragerea lui Victor Ponta din toate funcţiile să nu echivaleze pentru domnia sa cu o demisie imediată, nu ar fi prima oară când preşedintele acestui partid face interpretări semantice absurde. De asemenea, nu ar fi prima oară când activul PSD este pus să întoarcă demisia liderilor de la secretariat.

În final, nu pot să nu constat că nici pana în ziua de azi Victor Ponta nu i-a iertat pe cei care nu au votat în noiembrie pentru domnia sa, pe care îi jigneşte numindu-i "naivi"."

Ovidiu Raeţchi (PNL): "Demisia lui Ponta, urgenţă absolută. România e de o mie de ori mai importantă decât PSD"

"Guvernul României este - cu tot respectul pentru partidul lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase - infinit mai important şi mai respectabil decât Partidul Social Democrat. Ceea ce se aplică moralmente PSD trebuie să se aplice a fortiori în cazul Guvernului. Să menajezi demnitatea PSD şi să te încăpăţânezi să reprezinţi onoarea a 20 de milioane de români în relaţii internaţionale servile cu Erdogan - asta e o ticăloşie. Dacă Ponta demisionează din fruntea PSD «pentru a-l păstra curat», atunci el trebuie să dispară urgent din fruntea unei ţări unde nu există, totuşi, doar oameni cu candoarea lui Liviu Dragnea şi Dan Şova. Motivul invocat de Ponta, neafectarea imaginii partidului, ar trebui să stea şi la baza demisiei sale din fruntea Executivului.

"«Şi alţi colegi ai noştri au renunţat temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum! Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştinţă decizia mea de nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în Partid până la momentul în care îmi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse» - scrie Ponta, liric, colegilor. Emoţionant.

Totuşi, România este infinit mai pură şi mai importantă decât Partidul lui Ponta - fie El şi scris cu majusculă. Câteva sute de baroni puhavi şi congestionaţi de frigărui, şpriţ şi anchete DNA nu merită mai multă deferenţă şi cocoloşeală decât "restul" românilor. Aşa că, în logica propusă chiar de tine, pleacă urgent din fruntea Guvernului, Victor Ponta: azi, acum, mâine cel târziu, depune-ţi smerit demisia, pentru că ceea ce poţi face pentru PSD ai datoria de o mie de ori mai apăsătoare să faci pentru România", a adăugat Raetchi.

PMP: "Victor Ponta trebuie să plece imediat şi din fruntea Guvernului"

"PMP a luat act de demisia lui Victor Ponta din funcţiile de conducere ale PSD, cu motivaţia "preşedintele PSD este anchetat de DNA..." Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştinţă decizia mea de nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în Partid până la momentul în care îmi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse”.

Aceleaşi acuzaţii, aduse de DNA premierului României, afectează grav imaginea ţării în străinătate. Ce este mai importantă, imaginea PSD sau imaginea României? Niciun şef de guvern nu mai vrea să se întâlnească cu Victor Ponta. România caracterizată de instabilitate politică nu mai atrage investiţii româneşti şi străine.

Prin rămânerea sa în funcţia de premier sunt afectaţi milioane de români, România este afectată zi de zi prin prezenţa unui lider slab, lipsit de viziune şi cercetat penal. Economia României este afectată pentru că Victor Ponta fuge de răspundere. A semănat ura şi minciuna, iar acum a sosit clipa în care trebuie să răspundă pentru tot răul făcut cu bună ştiinţă.

Pentru a nu agrava şi mai mult situaţia şi poziţia României în lume, îi cerem lui Victor Ponta un act de responsabilitate şi decenţă: să demisioneze imediat şi din funcţia de premier, pentru ca drumurile sale la DNA să nu afecteze imaginea României în lume."

Monica Macovei: "Ţara este mai importantă decât un partid"

"Ţara este mai importantă decât un partid. Pentru Ponta însă, PSD este mai important decât ţara. Ponta se retrage din fruntea PSD, pentru că este anchetat penal şi asta afectează imaginea PSD.

Ponta, dă-ţi demisia din fruntea Guvernului, pentru că anchetarea penală a prim-ministrului afectează, în primul rând, imaginea ţării şi a românilor! România este importantă, şi nu PSD. Dar pentru Ponta, a contat numai "grupul infracţional organizat", şi nu a contat niciodată ţara", transmite Monica Macovei.

Cristian Preda: "Partidul trebuie salvat, statul poate să moară"

"Victor Ponta demisionează de la şefia PSD. Ideea ar fi că ipochimenul vrea ca acuzaţiile de corupţie care i-au fost aduse să nu păteze reputaţia partidului lui Năstase şi Iliescu. Ponta nu pleacă, însă, şi din fruntea guvernului. În traducere: partidul trebuie salvat, statul poate să moară."

PSRO: "Ce este mai important: partidul sau ţara?"

"Ce este mai important: partidul sau ţara? După o lună şi jumătate în care a pus reputaţia ţării şi a guvernului României într-o situaţie penibilă şi fără precedent, Victor Ponta recunoaşte că a devenit o vulnerabilitate masivă pentru partidul său. "Autosuspendarea" sa din fruntea PSD nu rezolvă însă problema de fond: România are în fruntea Guvernului un politician acuzat de fapte de corupţie!

În lumea democratică, nu există decât un singur răspuns într-o astfel de situaţie: demisia imediată din fruntea Guvernului. Pe niciunul dintre partenerii şi aliaţii noştri nu îi interesează ce se întamplă la vârful unui partid. Pe toţi, însă, ne interesează cine conduce Executivul unui stat membru al UE şi NATO. Ce este mai important pentru Victor Ponta: partidul sau ţara? Probabil că niciuna. Asistăm la o strategie de salvare personală, cu un deznodământ de înainte cunoscut: sfârşitul unei cariere construită pe minciună, trădare, impostură şi, iată, corupţie.

PSRO solicită demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului şi declanşarea procedurilor constituţionale pentru ieşirea dintr-o situaţie cu costuri şi consecinţe de reputaţie fără precedent pentru România."

Adrian Papahagi (M10): "Nu mă interesează cadavrele politice"

"Nu mă mai întrebaţi de Ponta, nu mă interesează cadavrele politice. Singurii morţi care contează sunt cei care au făcut istorie (politică sau literară)."

Ştire în curs de actualizare

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne