Băsescu a cerut în Consiliul NATO creşterea capabilităţilor de prevenire a terorismului cibernetic

Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
21.05.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Chicago, că a solicitat, în intervenţia sa din cadrul Consiliului NATO (NAC), creşterea capabilităţilor de prevenire a terorismului cibernetic.

 

"Deşi s-a mai vorbit la Lisabona de terorismul cibernetic, în intervenţia mea am solicitat creşterea capabilităţilor de prevenire a terorismului cibernetic. Au fost câteva cazuri în ultimele 12 luni de atacuri cibernetice, fie la centrale nucleare, fie la bănci, fie în altă parte. Deci, cred că Alianţa, cu capabilităţile de care dispune, poate să îşi asume alături de structurile care deja lucrează, structurile statelor, dar şi Alianţa la rându-i poate să îşi asume lupta de prevenire a terorismului şi atacurilor cibernetice", a declarat Băsescu.

El a mai precizat că a vorbit alocuţiunea de la NAC şi despre interconectarea capabilităţilor Alianţei.

"Aici am plecat de la două realităţi, una legată chiar de criza economică şi care a făcut ca unele state să treacă la un proces accelerat de restructurare a propriilor lor armate, proces care nu este în coordonare cu NATO. NATO mizează pe nişte capabilităţi militare. Dacă fiecare ne apucăm şi ne restructurăm armatele pentru că este criză, reducem resursa financiară şi diminuăm capabilităţile propriilor noastre armate, pare a fi un moment care trebuie analizat. De aceea, am tras un semnal de alarmă că procesele de restructurare în armatele NATO trebuie să fie coordonate şi ele nu trebuie să afecteze capacitatea de ripostă a NATO", a adăugat preşedintele.

El a precizat că România consideră necesară asumarea unui rol mai mare al NATO, atât în plan politic, cât şi operaţional în câteva domenii, precum securitatea energetică, combaterea terorismului, atacurile cibernetice.

"În poziţia exprimată de România, am arătat că este necesară creşterea capacităţii NATO de a identifica zonele de vulnerabilitate a capacităţilor energetice, fie că vorbim de infrastructuri de transport de petrol şi gaze, fie că vorbim de producerea de energie electrică, de exemplu în centrale nucleare", a spus şeful statului.

El a mai precizat că Alianţa ar trebui să îşi facă o prioritate din sesizarea vulnerabilităţilor în domeniul energetic.

"Cred că Alianţa, şi incidentul de la Fukushima ne-a arătat, trebuie să aibă planuri de intervenţie acolo unde detectează vulnerabilităţi. Este foarte clar că cea mai elaborată structură la nivel global este NATO şi un accident nuclear, spre exemplu, ar putea fi combătut mult mai compact, mai eficient dacă însuşi NATO ar avea planuri de intervenţie pentru astfel de situaţii. Sigur, ele trebuie corelate cu structurile civile de intervenţie şi aşa mai departe", a adăugat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor