Băsescu s-a întâlnit cu oameni de afaceri din SUA, printre care şi vicepreşedintele Chevron

Preşedintele Traian Băsescu. (presidecy.ro)
Epoch Times România
21.05.2012

Preşedintele Traian Băsescu a avut duminică mai multe întâlniri la Chicago, cu reprezentanţi ai mediilor de afaceri şi politic din Statele Unite ale Americii, informează Preşedinţia.

Astfel, Băsescu s-a întâlnit cu Ian MacDonald, preşedinte al Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO) şi vicepreşedinte al Chevron, precum şi cu domnul Eric Stewart, secretarul executiv al Consiliului de Afaceri Româno-American.

În cadrul întrevederii, reprezentantul companiei petroliere Chevron a vorbit despre cooperarea bilaterală în domeniul noilor tehnologii de exploatare a resurselor energetice, temă care, de altfel, se regăseşte şi printre domeniile prioritare menţionate în cadrul Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, adoptată cu ocazia vizitei la Washington, în septembrie 2011, a domnului preşedinte Traian Băsescu.

Discuţiile au făcut referire şi la însemnătatea transferului în România de experienţă dobândită de compania Chevron în exploatările de gaz de şist din Statele Unite, atât din punct de vedere al aspectelor de protecţie a mediului, cât şi din perspectiva contribuţiei la dezvoltarea României.

Şeful statului a spus că recenta înfiinţare a Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO), din care fac parte 12 companii multinaţionale cu sediul în Statele Unite ale Americii, este de bun augur şi poate avea un potenţial de stimulare a investiţiilor americane în ţara noastră şi de promovare a imaginii României în mediile de afaceri şi politic din America.

De asemenea, domnul preşedinte Traian Băsescu a avut o întrevedere cu senatorul republican al Statului Illinois Chris Lauzen, care este de origine română.

Şeful statului a pledat în favoarea ridicării vizelor americane pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite ale Americii, iar senatorul Chris Lauzen l-a asigurat de întregul său sprijin în vederea realizării acestui obiectiv.

Un accent deosebit în timpul convorbirii a fost pus pe cooperarea în domeniile economic, investiţional şi de comerţ. Au fost discutate aspecte referitoare la dezvoltarea de proiecte în sectorul agricol, în domeniul transferului de tehnologie, în gestionarea deşeurilor, precum şi la modalităţile de eficientizare a sistemului universitar românesc. Şeful statului şi senatorul Chris Lauzen au discutat despre modalităţile prin care România ar putea să-şi intensifice exporturile de produse agroalimentare, dar şi despre noi instrumente care să permită asigurarea finanţării pentru achiziţia de tehnologie în fermele mici şi mijlocii româneşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor