Bartolomeu îi înmânează mitropolitului Epifanie decretul privind independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului
Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului (Getty Images)

Liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume i-a prezentat duminică liderului Bisericii Ortodoxe Ucrainene un decret prin care îi acordă independenţa de Moscova, o separare istorică împotriva căreia Rusia s-a opus cu tărie.

Ucraina consideră separarea ca fiind vitală pentru securitatea şi independenţa sa, însă acest pas va agrava conflictul mai amplu dintre cele două ţări, potrivit Reuters.

Patriarhul Bartolomeu, care a semnat sâmbătă decretul pentru autocefalie, a înmânat documentul mitropolitului Epifanie al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la Catedrala Sfântul Gheorghe din Istanbul după slujba de Bobotează.

“Unitatea a fost restaurată. Acum suntem uniţi”, a declarat mitropolitul Epifanie congregaţiei, stând alături de Bartolomeu în faţa unei biserici aglomerate.

Epifanie, în vârstă de 39 de ani, a fost ales în decembrie 2018 lider al noii biserici.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, care a participat la eveniment, l-a comparat cu referendumul ucrainean pentru independenţa de Uniunea Sovietică în 1991.

Rusia se opune separării, comparând-o cu Marea Schismă din anul 1054 care a divizat creştinismul vestic de cel estic. Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat cu privire la o posibilă vărsare de sânge.

“Vă cerem - biserica Mamă şi toate bisericile - să vă rugaţi pentru pace în Ucraina”, a declarat Epifanie, adăugând că poporul ucrainean suferă de cinci ani din cauza unui război “adus din afară”.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au prăbuşit după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014. Iar în noiembrie 2018, Ucraina a impus legea marţială în câteva dintre regiunile ţării, după ce Rusia a capturat trei nave ale Marinei ucrainene în Strâmtoarea Kerci şi după ce Kievul a avertizat în privinţa ameninţării unei invazii totale a ţării.

Kievul a declarat că bisericile susţinute de Moscova pe teritoriul său reprezintă o unealtă a Kremlinului pentru răspândirea propagandei şi îi susţine pe separatiştii din regiunea estică Donbas în conflictul izbucnit în aprilie 2014, care a provocat moartea a peste 10.300 de persoane. Bisericile respective neagă acuzaţiile.

Diviziunile religioase s-au adâncit în Ucraina după 2014 şi cele două facţiuni ortodoxe concurează pentru dominaţie.

Biserica cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei, aliată cu Biserica Ortodoxă Rusă, se consideră a fi singura biserică legitimă în Ucraina. În 20 decembrie 2018, parlamentarii ucraineni au adoptat o lege care ar putea forţa această biserică să adauge la numele său cuvântul “rusă”.

Patriarhia rivală a Kievului a luat naştere după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi popularitatea sa a crescut începând cu 2014. Aceasta favorizează integrarea europeană şi obţinerea independenţei bisericii, însă Patriarhia Moscovei a denunţat-o ca fiind schismatică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe