Barroso: Vrem o independenţă mai clară a justiţiei

Premierul român Victor Ponta alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
04.02.2013

Comisia Europeană apără presa liberă şi trebuie dat exemplu acolo unde sunt cazuri de corupţie, a susţinut preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, la conferinţa de presă pe care a susţinut-o împreună cu premierul Victor Ponta, în urma unei întâlniri între cei doi oficiali. Principalele teme abordate, la discuţii, au fost bugetul UE pentru perioada 2014-2020 şi raportul Comisiei Europene referitor la justiţia din România.

Declaraţiile lui Barroso şi Ponta

Preşedintele CE, José Manuel Barroso:

- Despre bugetul UE: Voi încerca să stimulez obţinerea unui acord care să stimuleze locuri de muncă şi solidaritate. Nu putem vorbi doar despre reduceri. Trebuie să vorbim despre cum să creăm o viaţă mai bună. Sper că vom putea conveni asupra unui nou instrument privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor. Ar fi bine să dispunem de un instrument special pentru a reduce şomajul tinerilor în Europa.

- Am vorbit despre situaţia economică în România, am salutat decizia de a reduce deficitul. E o mare realizare, mai ales în cadrul dificultăţilor politice. L-am rugat pe premier să accelereze reformele şi să aplice rapid programul de ajustare în derulare. Am avut o discuţie bună despre fondurile structurale.

- Despre raportul MCV: Apreciez eforturile premierului în ultimele 6 luni pentru a respecta angajamentele din iulie. Cu privire la raportul pe cooperare şi verificare în domeniul justiţiei, situaţia politică actuală este mult mai stabilă, există un Parlament nou, un Guvern nou, iar acestea au ocazia să accelereze reforma. Vrem o independenţă mai clară a justiţiei şi dorim ca politicienii să dea un exemplu şi să se retragă atunci când există semne de întrebare sau condamnări cu privire la acuzaţii de corupţie

- Am vorbit şi de aderarea la Schengen: Eu şi CE susţinem aderarea României la spaţiul Schengen. Salut schimbul de opinii sincere şi deschise, puteţi conta în anii următori pe Comisia Europeană.

- Despre prevederea privind presa din raportul MCV: Aş sublinia un lucru: pentru noi, libertatea presei este sfântă. CE va apăra întotdeauna o presă liberă şi pluralistă. Aspectele legate de libertatea presei au fost abordate şi în statele membre şi în afara lor de CE în discuţiile cu partenerii, libertatea presei e sacrosantă. Nu avem absolut nicio intenţie să propunem reglementarea presei şi am fi primii care am condamna orice fel de atac împotriva jurnaliştilor.

- Despre sistemul judiciar din România. Nu putem să nu ţinem seama că am primit plângeri de la CCR, CSM în legătură cu campanii orchestrate în presă împotriva unor magistraţi. Aici avem o problemă din punctul de vedere al independenţei justiţiei. Nu am recomandat nicio soluţie concretă pentru că respectăm în mod deosebit libertatea presei, dar am considerat important să menţionăm că există această problemă şi că trebuie luate măsuri pentru corectarea situaţiei. Avem angajamentul autorităţilor româneşti pentru a susţine independenţa presei dar şi pentru a corecta aceste probleme. Ar fi artificial să vorbim de independenţa justiţiei dacă nu am ţine cont de faptul că primim plângeri nu doar de la CCR, CSM, ci şi a numeroşi cetăţeni, organizaţii care ne atrag atenţia asupra problemei. Sunt sigur că până la următorul raport vom colabora strâns pentru a face îmbunătăţirile necesare.

Premierul Victor Ponta:

- Acum ţara e mult mai stabilă şi previzibilă, aşa consideră şi CE; poporul şi-a exprimat voinţa în alegeri, suntem cu toţii angajaţi pentru binele ţării. Am apreciat rolul important pe care preşedintele CE Barroso şi preşedintele PE, Schulz, l-au avut în ajutarea reprezentanţilor politici să ajungă la o cooperare optimă între preşedintele României şi premier, pare să fie un instrument util.

- Cele patru puncte importante abordate: Mi-am exprimat sprijinul României faţă de ajungerea la un acord cu privire la cadrul financiar multianual la Consiliul European din această săptămână. E nevoie de o creştere a fondurilor de coeziune şi plăţilor din agricultură. Sunt sigur că acordul final va ţine seama şi de interesele României şi va respecta şi obiectivul EU de a exista mai multă coeziune şi de a se reduce diferenţele dintre statele mai vechi şi mai noi

- Despre raportul MCV: Chiar şi fără MCV, ca politician şi fost procuror, sunt deplin angajat faţă de independenţa justiţiei, de efortul de a face ca sistemul să funcţioneze mult mai bine decât anterior, mă voi strădui să îndeplinesc toate angajamentele Guvernului şi sunt sigur că următorul raport nu va reflecta doar îmbunătăţirile, ci va cuprinde şi recomandări clare pe care Guvernul, Parlamentul le vor putea aplica pentru a demonstra că România respectă toate standardele europene.

- Am vorbit şi despre punctul privind presă: Sunt sigur că libertatea presei va fi respectată ca în toată Europa, ea reprezentând o valoare fundamentală, bineînţeles în echilibru cu independenţa justiţiei. Am vorbit despre stadiul de pregătire al României pentru aderarea la Schengen, am mulţumit pentru sprijinul lui Barroso. Am trimis o scrisoare semnată de preşedintele ţării, de mine şi de şefii Camerelor tuturor şefilor de state şi guverne legat de aderarea la Schengen şi sper că sprijinul CE îşi va arăta rodul în martie. Mulţumesc pentru rolul echilibrat jucat de Barroso pe parcursul anului trecut şi doresc să îl asigur că România va respecta toate standardele europene şi va fi un actor dinamic pe scena europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor