Guvernul: Cele 11 puncte convenite cu Barroso au fost respectate în totalitate

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Guvernul României transmite printr-un comunicat că cele 11 puncte convenite de Victor Ponta cu preşedintele Comisiei Europene au fost îndeplinite în totalitate.

Guvernul susţine că a garantat atribuţiile Curţii Constituţionale, prin abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38/2012 şi a respectat şi implementat toate deciziile CCR. În ceea ce priveşte reinstaurarea regulii cvorumului special necesar pentru validarea rezultatelor referendumului , acest lucru s-a facut prin abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 41/2012. Au fost puse în aplicare toate deciziile Curţii Constituţionale, inclusiv cea privind organizarea referendumului din 29 iulie.

Totodată, Executivul şi-a respectat şi îşi reafirmă angajamentul de a respecta principiul folosirii ordonanţelor de urgenţă strict pentru situaţiile desemnate în Constituţie menţionând că nu a emis ordonanţe care afectează instituţii fundamentale.

Guvernul mai spune că a asigurat publicarea fără întârziere a tuturor actelor, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale, în Monitorul Oficial.

Guvernul, partidele şi autorităţilor guvernamentale au respectat independenţa sistemului judiciar. În ceea ce priveşte "asumarea angajamentului de a impune sancţiuni disciplinare tuturor membrilor de Guvern sau de partid care subminează credibilitatea judecătorilor sau care exercită presiuni asupra instituţiilor judiciare", Guvernul este "deplin angajat" în respectarea acestui punct. Primul-ministru a cerut CSM să fie informat în legatură cu orice forma de ingerinţă în justiţie a vreunui membru al Guvernului şi a cerut public în mai multe rânduri respectarea independenţei justitiei, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Autorităţile române mai susţin că au numit în funcţia de Avocat al Poporului o persoană care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent şi obiectiv, menit să asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate şi o independenţă de necontestat. Astfel, "la data de 22 ianuarie 2013, Plenul Parlamentului a numit un nou Avocat al Poporului, o persoană din mediul academic, fără activitate politică anterioară. Decizia a fost adoptată cu o larga majoritate, după o procedură în care toate partidele au fost consultate transparent".

Referitor la introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Guvernul precizează că procedura a fost deja demarată, respectandu-se toţi paşii conveniţi cu Comisia Europeana, iar în prezent, în urma respingerii primelor propuneri de către Preşedintele României, această procedură va fi reluata pentru desemnarea unor noi candidati pentru cele doua funcţii.

Un alt angajament cu CE dus la îndeplinire este evitarea acordării de graţieri prezidenţiale în cursul preşedinţiei interimare.

Executivul aminteşte că s-a abţinut de la numirea în posturi de ministru a persoanelor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti în materie de integritate, iar angajamentul de a nu numi şi de a înlocui miniştrii sau oficialii guvernamentali în acord cu legea, în cazuri de incompatibilitate, a fost respectat.

În ceea ce priveşte Aadoptarea unor proceduri clare prin care să se prevadă demisia parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnaţi definit într-un caz de corupţie la nivel înalt, Guvernul susţine că primul-ministru continua să susţină implementarea deciziilor finale ale ANI în ceea ce ii priveşte pe politicieni, pentru a se evita situaţia în care Parlamentul votează împotriva unei decizii a ANI care este confirmată de o instanţă judecatorească. În plus, în data 22 ianuarie 2013, Parlamentul a votat mai multe amendamente care imbunătăţesc Legea 96/2006, privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, în care s-au luat în considerare sugestiile ANI privind sancţionarea incompatibilităţilor, se mai arată în comunicatul de la Guvern.

Nu în ultimul rând, Guvernul este determinat să continue punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei Europene în cadrul uzual asigurat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi reasigură partenerii europeni de deplina sa cooperare în acest proces.
"În acelaşi timp, Guvernul îşi asuma ca obiectiv întărirea independenţei justiţiei pe viitor, prin limitarea şi mai puternică a ingerinţei factorului politic în deciziile care privesc acest domeniu, precum şi prin aplicarea reformelor necesare creşterii eficienţei şi refacerii credibilităţii actului de justiţie în percepţia publică", conchide sursa citată.

Comunicatul Guvernului este dat în contextul în care raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi adoptat miercuri, 30 ianuarie, de către Colegiul Comisarilor şi apoi va fi prezentat de purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray. Documentul va prezenta progresele realizate de România în cele şase luni de la ultimul raport, din iulie 2012, când Bucureştiului i s-au trasat mai multe cerinţe pentru a fi îndeplinite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne