Barroso: Raportul MCV pentru România explică clar unde sunt necesare progrese suplimentare

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. (Nigel Waldron / Getty Images)
Epoch Times România
30.01.2013

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a precizat că raportul MCV de miercuri cuprinde recomandări clare privind statul de drept şi independenţa justiţiei şi unde este nevoie de progrese suplimentare.

„Acest raport este publicat imediat după alegerea unui nou guvern în România. Raportul cuprinde recomandări clare privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar, care sper că vor fi urmate ca parte a reformei aflate în desfăşurare în România. Au fost luate măsuri pentru a răspunde preocupărilor grave pe care le-am exprimat în luna iulie, iar raportul nostru explică în mod clar unde sunt necesare progrese suplimentare”, a declarat preşedintele CE.

În iulie 2012, Comisia şi-a publicat raportul periodic privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare. Pe fondul unor preocupări importante apărute privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar român, Comisia a transmis României o serie de recomandări. Comisia a precizat, de asemenea, că şase luni mai târziu va prezenta un raport privind modul în care s-a dat curs recomandărilor sale. În raportul de monitorizare adoptat astăzi, Comisia constată că România a pus în aplicare unele din recomandările sale, însă nu toate. Raportul prezintă, de asemenea, informaţii privind alte aspecte legate de reforma sistemului judiciar şi de combaterea corupţiei. Acesta cuprinde noi recomandări adresate României, care vor face obiectul monitorizării de către Comisie.

Cu toate că respectarea Constituţiei şi a hotărârilor pronunţate de Curtea Constituţională a fost restabilită, nerespectarea independenţei sistemului judiciar şi instabilitatea cu care se confruntă instituţiile judiciare rămân o sursă de îngrijorare. În raportul Comisiei se subliniază, de asemenea, importanţa numirii unui nou Procuror General şi a unei noi conduceri a Direcţiei Naţionale Anticorupţie care să se bucure de încrederea opiniei publice şi care să facă dovada independenţei, integrităţii şi profesionalismului necesare pentru obţinerea unor rezultate concrete în combaterea corupţiei.

Recomandările Comisiei subliniază, de asemenea, responsabilitatea pe care o au miniştrii şi parlamentarii în a oferi un exemplu în materie de respectare a integrităţii.

Rămân încă multe de făcut pentru a atinge obiectivele fixate în cadrul MCV. Raportul prezintă principalele evoluţii din ultimele şase luni în reforma sistemului judiciar şi măsurile adoptate împotriva corupţiei, luându-se notă de capacitatea de rezistenţă în situaţii dificile a instanţelor şi a instituţiilor anticorupţie.

Comisia va monitoriza îndeaproape progresele înregistrate şi va adopta un nou raport privind procesul de reformă înainte de sfârşitul acestui an.

La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare şi verificare pentru a evalua angajamentele asumate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al combaterii corupţiei. Comisiei i s-a solicitat să prezinte în mod regulat un raport privind progresele înregistrate în aceste domenii. Comisia a prezentat primul său raport la 27 iunie 2007 şi de atunci întocmeşte rapoarte semestriale. Rapoartele Comisiei sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei în care se prezintă o analiză detaliată a progreselor înregistrate cu privire la fiecare dintre obiectivele de referinţă stabilite în cadrul MCV.

Analiza Comisiei se bazează pe o evaluare a progreselor realizate de autorităţile române, precum şi pe informaţiile prezentate de statele membre, de organizaţii internaţionale, de experţi independenţi, precum şi pe informaţii din diverse alte surse. Comisia a întreprins mai multe misiuni în România, rapoartele luând, de asemenea, în considerare răspunsurile date de România la chestionare detaliate pregătite de Comisie.

Ultimul raport anual a fost publicat la 18 iulie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor