Barroso: Avem un buget pentru creştere, cercetare, educaţie, tineri
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat vineri la Bruxelles că bugetul UE asupra căruia s-a căzut de acord alocă fonduri pentru creşterea economică, pentru locuri de muncă şi pune un mare accent pe viaţa tinerilor din UE.
”După cum bine ştiţi, în 2011, Comisia European a făcut o propunere care era mult mai ambiţioasă decât rezultatul obţinut astăzi.(...) Trebuie să recunosc însă că această înţelegere politică la care s-a ajuns este cea mai ambiţioasă la care se putea ajunge, la care şefii de stat şi de guvern ar fi putut să ajungă. Nivelurile asupra cărora s-a convenit sunt reduse în comparaţie cu ceea ce şi-ar fi dorit Comisia Europeană, ţinând cont de provocările legate de creştere economică, locuri de muncă şi investiţii”, a declarat la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Barroso a subliniat că acordul la care a ajuns Consiliul European în ceea ce priveşte bugetul Uniunii Europene pe 2014-2020 ”reprezintă o susţinere pentru crearea de locuri de muncă” şi vor fi continuare proiecte importante pentru spaţiul European, cum sunt transporturile, energie, cercetare şi se pune foarte mult accent pe tinerii din UE.
”Dacă ne uităm la substanţa acestui acord, acest acord la care s-a ajuns poate să reprezinte o susţinere pentru crearea de locuri de muncă, vreau să subliniez următoarele aspecte: în primul rând structura de bază a acestei Comisii, instrumentele de bază au fost păstrate. Vorbim despre investiţii în transporturi, energie şi agenda digitală. Asta transformă bugetul în unul al creşterii. În cel de-al doilea rând, în unele zone vom putea să investim mai mult decât am făcut-o în trecut. Vorbim despre cercetare şi inovaţie, programul . Vorbesc despre şi alte programe similare. Pentru prima oară vom avea un program pentru persoanele educate, pentru a moderniza actualul buget. În cel de-al treilea rând, avem un program care vizează , este vorba despre adaptarea agendei în condiţiile provocărilor sociale cu care ne confruntăm şi anume obţinerea de locuri de muncă pentru tineri, ceea ce subliniază dimensiunea socială a UE”, a explicat liderul Comisiei Europene.
În acest context, el a punctat că ”în felul acesta continuă iniţiativele începute anul trecut, în felul acesta problema tinerilor va fi tratată la nivel de stat şi la nivelul UE, în felul acesta programul va ţine cont de categoriile defavorizate, deşi, dacă ne uităm din această perspectivă, putem considera că rezultatele au fost pozitive”.
”Continuă suţinerea acţiunilor umanitare, ne îndreptăm privirile către ţările mai sărace, sumele alocate pentru fondurile de coeziune, cultură sunt semnificative şi vor fi orientate către creştere sustenabilă şi creare de locuri de muncă. Sustenabilitatea este o politică foarte importantă, este una dintre promisiunele pe care le respectăm. Din acest punct de vedere, Politica Agricolă Comună trebuie şi ea menţionată, precum şi clima”, a mai completat acesta.
La fel cum a spus şi Herman Van Rompuy, Barroso a subliniat şi el că în cadrul negocierilor s-a discutat despre comerţ despre care a spus că ”este o unealtă foarte importantă pentru dezvoltarea economică”, iar acordurile transatlantice sunt foarte importante în viitor”.
”Foarte pe scurt despre comerţ. Mă bucur că Consiliul European a luat concluzii puternice care susţin această dimensiune, trebuie să continuăm să lucrăm pe acordurile comerciale, tocmai pentru a creşte cu 2% profiturile, pentru a dubla profiturile obţinute din comerţ, în comparaţie cu ceea ce avem acum, comerţul este o unealtă foarte importantă pentru dezvoltarea economică, ne dăm seama de importanţa acordurilor comerciale transatlantice şi sper că foarte curând un grup de lucru ne va prezenta nouă şi preşedintelui Obama o recomandare pentru lansarea negocierilor transatlantice. Este vorba despre acordurile comerciale libere”, a completat Barroso.
”De asemenea, ne-am uitat la situaţia din Japonia, negocierile cu aceşti doi parteneri vor fi de mare importanţă atât pentru Europa cât şi pentru economiile internaţionale. Vorbim despre pieţe integrate şi înlăturarea barierelor. Pentru a ne ţine de cuvânt în faţa partenerilor noştri comerciali, trebuie să ne respectăm înţelegerile, de aceea mă bucur că Consiliul European a hotărât să susţină democraţiile în tranziţie”, a mai spus el.
Barroso a catalogat negocierile din cadrul Consiliului ca fiind ”un maraton”, menţionând că au fost stabilite ”rezultate foarte importante”.
”După cum a spus şi preşedintele Consiliului, a fost un maraton, dar a fost un maraton cu rezultate foarte importante, am reuşit să acoperim chestiuni foarte importante în timpul acestor foarte intense negocieri”, a conchis liderul european.