Barack Obama a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ) care separă cele două Corei
alte articole
Preşedintele american Barack Obama a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ) care separă cele două Corei, pe fondul unor tensiuni provocate de planurile Phenianului de a lansa o rachetă.
În cursul acestei prime vizite în DMZ, Obama le-a spus trupelor americane de la baza Bonifas: "Nu aş putea fi mai mândru pentru ceea ce faceţi (...) Voi sunteţi la frontiera libertăţii".
El a adăugat că există un contrast puternic între cele două părţi ale graniţei şi a adus un omagiu personalului militar care a fost "dispus să creeze spaţiul şi oportunitatea pentru libertate şi prosperitate".
Preşedintele american a petrecut circa 10 minute la un post de observare, uitându-se către Coreea de Nord cu binoclu, în spatele unui geam blindat.
Zona demilitarizată este o fâşie de pământ cu lăţimea de patru kilometri, minată, care împarte Peninsula Coreea de la sfârştiul războiului din 1950-1953. Este considerată una dintre cele mai bine păzite frontiere din lume.
Vizita intervine pe fondul tensiunilor dintre ţara comunistă şi comunitatea internaţională, alimentate de decizia guvernului nord-coreean de a lansa o rachetă.
Statele Unite consideră că lansarea, programată pentru luna aprilie este doar un pretext pentru un test balistic. Phenianul susţine că vrea să plaseze un satelit pe orbită pentru a marca 100 de ani de la moartea lui Kim Ir-sen.
Anterior săptămâna aceasta, Japonia a avertizat că îşi pregăteşte sistemele de apărare antirachetă înainte de lansarea nord-coreeană, ce ar urma să aibă loc între 12 şi 16 aprilie.
Luna trecută, Coreea de Nord a oferit un acord care implica suspendarea programului său nuclear şi de rachete cu rază lungă de acţiune, în schimbul unui ajutor alimentar american. SUA au anunţat că lansarea unei rachete ar putea pune în pericol acest plan.
Luni, Obama va participa la un summit pentru securitate nucleară de la Seul. La conferinţa ce va dura două zile, în capitala Coreei de Sud, vor lua parte lideri din peste 50 de ţări, inclusiv Traian Băsescu. Întâlnirea se va concentra pe căi de a împiedica grupuri militante sau infracţionale să obţină arme nucleare.
Programul nuclear al Phenianului nu este, oficial, pe agendă, iar Coreea de Nord nu ia parte la summit. Dar oficiali americani au declarat că Obama va discuta acest dosar, precum şi programul atomic iranian, în cursul unor întâlniri bilaterale cu preşedinţii chinez şi rus.