Bandele de babuini vinovate de jafuri în Cape Town
Produsele alimentare, corturile şi jucăriile din pluş cad pradă bandelor de babuini hoţi, care atacă casele din Cape Town dar fură şi din supermarket-uri, relatează joi Corriere.
Imaginile descriu în mod clar disconfortul creat în Cape Town de aproximativ 500 de babuini, împărţiţi în 16 bande, care duc o viaţă urbană fără risc special fiind o specie protejată şi, ca atare, respectată. Oraşul a devenit astfel, pentru ei, habitatul normal de unde-şi obţin resursele necesare pentru supravieţuire.
Alimentele, în acest mediu foarte special, sunt abundente şi astfel abilităţile babuinilor, creativitatea, agilitatea, împreună cu sociabilitatea detaşată care se traduce în atitudinea naturală a cooperării între indivizi, s-au rafinat.
Este suficient lăsarea unei fereastre întredeschisă, chiar şi la etajele superioare, iar raidul este garantat: frigiderul rămâne gol, distrug corturile, se joacă cu mobilierul, iau jucarii si alte obiecte.
Un grup de babuini conduşi de Moby (le-au fost date şi nume!)- liderul bandei - a luat în posesie pentru un week-end întreg o agenţie de voiaj, deschizând cu atenţie fiecare pachet de alimente depozitat în frigider: peşte, paste, piper, ouă, ceapă, brânză. Au consumat tot ce au găsit.
Mai mult, babuinii le smulg doamnelor, atacându-le direct pe străzi, pungile cu produsele cumpărate la supermarket. Fac raiduri în magazinele de fructe şi legume unde fură, fără nicio teamă, cutii întregi cu produse pentru a le mânca liniştiţi.
Datorită acestor furturi, au fost indicate mai multe reacţii isterice ale oamenilor, care acuză instituţiile că nu fac nimic. Şi mai mult decât atât, cu cât reacţiile oamenilor sunt mai necontrolate, cu strigăte şi gesturi descompuse, cu atât mai mult babuinii interpretează aceste comportamente ca simptome de slăbiciune şi frică.
Şi acesta este semnul cel mai alarmant şi, de asemenea, cel mai nou, care se înregistrează acum în diferite părţi ale lumii, între locuitorii umani şi non-umani care locuiesc în oraşe.
Există specii definite drept o "problemă" pentru societate. Dar aici nu este vorba despre porumbei sau şobolani, deşi aceştia produc multe probleme cu care se confruntă cetăţenii. În Cape Town se pune problema unei specii evolute: un primat, babuinul. Şi toate primatele, precum este bine cunoscut, sunt capabile de a-şi evolua comportamentul, ceea ce înseamnă că învaţă cu mare rapiditate.
Astfel, din 1999, de când babuinii din Africa de Sud au fost protejaţi de lege, rapid au apărut comportamente la babuinii care - după cum a fost explicat de către antropologul Rachel Noser, care i-a studiat mult timp - au făcut ca babuinii să ia un statut social mai superior decât cel al oamenilor, inversând ierarhia normală.
Această evoluţie periculoasă pune acum oamenilor de ştiinţă şi municipiului din Cape Town (în acest specific caz) probleme foarte dificile de rezolvat, căci nu va fi uşor de eliminat o populaţie urbană de primate inteligente, nou create, sociale şi, mai presus de toate needucate, sau de a le readuce la o stare de supunere speciei umane.