Şedinţa Guvernului din 7 martie finalizată cu un set de hotărâri importante
La 7 martie prim-ministrul Vlad Filat a prezidat şedinţa Guvernului, informează Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Executivului. În cadrul şedinţei, miniştrii au aprobat Hotărârea de Guvern cu privire la indexarea prestaţiilor de asigurări sociale şi a unor prestaţii sociale de stat.
Astfel, din 1 aprilie 2012 pensiile pentru limita de vârstă vor fi indexate cu 9,6%, iar pentru militari şi participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl - cu 7,6%, reieşind din media creşterii anuale a indicelui preţurilor de consum pentru anul precedent. Cheltuielile necesare pentru efectuarea indexării prestaţiilor de asigurări sociale şi a unor prestaţii sociale de stat constituie 475876 mii lei din bugetul asigurărilor sociale de stat şi 20277,1 mii lei din bugetul de stat.
Tot astăzi, au fost aprobate categoriile de vârstă ale deponenţilor Băncii de Economii pentru plata sumei indexate în anul 2012. În Legea bugetului de stat pe anul curent pentru indexarea depunerilor băneşti la Banca de Economii sunt aprobate cheltuieli în mărime de 65 milioane de lei. În anul 2011, a fost finalizată în general achitarea sumei indexate aferente etapei I deponenţilor Băncii de Economii născuţi până în anul 1991, iar din anul 2012 se prevede achitarea sumei indexate aferente etapei II.
Miniştrii au mai operat modificări în anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.11 din 19 ianuarie 2010 cu privire la crearea Consiliului Naţional pentru Participare. Modificările au fost efectuate ca urmare a expirării la 19 ianuarie 2012 a mandatului Consiliului Naţional pentru Participare. Cancelaria de Stat a desfăşurat în perioada 12 decembrie 2011 - 3 februarie 2012 un proces transparent de selectare a membrilor pentru următorul mandat de 2 ani. În total, 61 de organizaţii ale societăţii civile au depus dosare pentru a deveni parteneri de dialog ai Guvernului în procesul de asigurare a transparenţei procesului decizional şi la elaborarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor publice, iar grupul de lucru a selectat 30 de persoane.
Cabinetul de Miniştri a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.982-XIV din 11 mai 2000 privind accesul la informaţie. Modificările au fost efectuate cu scopul de a exclude divergenţele care apar în procesul aplicării acestei legi. Totodată, au fost incluse articole noi "Privind furnizarea ilegală a informaţiei" şi "Răspunderea pentru încălcarea prezentei legi".
Tot astăzi, a fost decisă iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de cooperare între Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei al Republicii Moldova şi Serviciul Special de Investigaţii al Republicii Lituania privind schimbul de informaţii şi experienţă în domeniul prevenirii corupţiei, precum şi în alte domenii referitoare la lupta împotriva corupţiei.
De asemenea, a fost aprobată iniţierea negocierilor asupra Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Populare Chineze privind acordarea de către Republica Populară Chineză Republicii Moldova a unui împrumut concesional. Resursele sunt destinate pentru finanţarea serviciilor de reabilitare a doua sectoare de drum: porţiunea R3 Chişinău-Hînceşti-Cimişlia-Basarabeasca cu lungimea de 39 km şi M21 Chişinău-Dubăsari 9 km.
Guvernul a aprobat decizia cu privire la emiterea monedelor comemorative. Anul acesta, Banca Naţională a Moldovei va emite 11 monede comemorative. Au fost acceptată emiterea de către BMN ca mijloc de plată şi în scop numismatic a monedelor comemorative cu următoarele tematici: 555 de ani de la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt; Andrei Lupan -100 de ani de la naştere; Ion Creangă; Mioriţa-160 de ani de la publicarea baladei; Sânzienele; Biserica Măzărache din Chişinău; Mănăstirea de la Butuceni; Cetatea Soroca; Jocurile Olimpice de vară -2012; din seria "Cartea roşie a Republicii Moldova"- Vidra; Papucul-Doamnei.
Tot astăzi, Executivul a aprobat o decizie în vederea scutirii Întreprinderii de Stat "Întreprinderea pentru silvicultură TIGHINA" de la defalcarea în bugetul de stat a unei părţi din profitul net, bani, care vor fi destinaţi dezvoltării de noi plantaţii.