Banca Mondială va organiza negocieri dintre Gazprom şi Chişinău pentru restructurarea datoriilor (presa)
alte articole
Banca Mondială va organiza negocieri cu Gazprom pentru restructurarea datoriilor istorice ale Republicii Moldova, scrie vineri Adevărul. Despre o astfel de iniţiativă a instituţiei financiare internaţionale a discutat deputatul democrat Marian Lupu cu o delegaţie a Băncii Mondiale.
Adevărul aminteşte că, în urmă cu oi ani, experţii de la FMI şi Banca Mondială au realizat un studiu care arăta că Republica Moldova are o datorie publică externă relativ mică şi Chişinăul va fi în stare să plătească ratele, dacă în urma reintegrării ţării va fi asumată şi plata datoriei externe acumulată de regimul separatist de la Tiraspol, care depăşeşte patru miliarde de dolari.
Aceeaşi publicaţie scrie şi despre organizarea bacalaureatului şi o citează pe Maia Sandu, ministru al educaţiei, care denunţă presiuni asupra instituţiei pe care o conduce legate de acest subiect. Maia Sandu a dat de înţeles că ar fi vorba de interese politice. Adevărul aminteşte că, la începutul lunii aprilie, liberalul Mihai Ghimpu declara că Maia Sandu nu va face parte din viitorul guvern, întrucât 'are gândire veche, comunistă'. El a condamnat monitorizarea absolvenţilor cu camere de supraveghere în timpul examenelor.
Moscova s-a obişnuit să considere statele postsovietice drept un fel de anexă a Rusiei, un spaţiu aferent spaţiului cultural şi informaţional rus, scrie Jurnal de Chişinău, referindu-se la faptul că ministrul rus de externe a apostrofat Azerbaidjanul că nu i-a acordat Rusiei 12 puncte la Eurovision. Gestul surprinzător al lui Lavrov este simptomatic şi prevesteşte politizarea definitivă a Eurovisionului. Autorul atenţionează că dependenţa energetică va fi convertită în puncte pentru interpreţii Rusiei la Eurovision.
Timpul scrie despre 'Războiul Rece al gazelor de şist'. Exploatarea gazelor de şist reprezintă o ameninţare pentru întregul sistem politic-economic al Moscovei. Autorul observă că împotriva acestor noi resurse energetice s-a dezlănţuit o propagandă care aminteşte de lupta împotriva exploatării proletarilor din ţările capitaliste. Ecologiştii din Bulgaria s-au declarat indignaţi de începerea explorării gazelor de şist din România şi au anunţat că vor face tot posibilul să împiedice exploatarea lor. Din ce în ce mai multe voci susţin că grupurile ecologiste care se opun gazelor de şist sunt finanţate din Rusia.
Alianţa impusă dintre Partidul Liberal Democrat şi comunişti nu a durat mult, scrie ziarul în limba rusă Moldavskie Vedomosti. Drept motiv pentru destrămare au fost controversele în privinţa abrogării legii antidiscriminare. Ziarul însă susţine că în opinia analiştilor politici cauza reală a neînţelegerilor este procesul de negocieri dintre PLDM şi foştii parteneri de alianţă în privinţa formării unei noi majorităţi parlamentare.