Banca Mondială avertizează: Economia mondială este "periculos de aproape de a intra în recesiune"

Bancă Mondială
Bancă Mondială (Captură ecran)

Economia mondială este "periculos de aproape de a intra în recesiune", potrivit celor mai recente previziuni ale Băncii Mondiale, informează BBC.

Aceasta se aşteaptă ca economia mondială să crească cu doar 1,7% în acest an - o scădere bruscă faţă de cele 3% preconizate în iunie.
Raportul dă vina pe o serie de factori care decurg din invazia rusă în Ucraina şi impactul pandemiei.

Efectele ratelor mai mari ale dobânzilor sunt desemnate ca fiind principala provocare pe care trebuie să o depăşească factorii de decizie politică.

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că încetinirea va fi "de amploare", iar creşterea veniturilor populaţiei în aproape toate regiunile lumii va fi probabil "mai lentă decât în deceniul de dinainte de Covid-19".

Cifra de creştere de 1,7% ar fi cea mai mică din 1991 încoace, cu excepţia recesiunilor din 2009 şi 2020, care au fost cauzate de criza financiară mondială şi de pandemia Covid.

Banca Mondială a declarat că SUA, zona euro şi China - cele mai influente trei părţi ale lumii în ceea ce priveşte creşterea economică - "trec toate printr-o perioadă de slăbiciune pronunţată", o recesiune care agravează problemele cu care se confruntă ţările mai sărace.

După ce a urcat cu 5,3% în anul 2021, după pandemie, creşterea în cele mai bogate economii ale lumii va încetini brusc de la 2,5% în 2022 la doar 0,5% în acest an.

"În ultimele două decenii, încetiniri de această amploare au prefigurat o recesiune globală", a avertizat banca, adăugând că anticipează "o încetinire bruscă şi de lungă durată".

În cazul în care va avea loc o recesiune globală, ar fi pentru prima dată din anii '30 încoace când vor avea loc două recesiuni globale în acelaşi deceniu.

Combaterea creşterii preţurilor

Inflaţia mai mare este unul dintre principalele motive pentru care economia mondială se confruntă cu dificultăţi. Preţurile mondiale la alimente şi energie au crescut anul trecut, deoarece războiul din Ucraina a dus la reducerea aprovizionării cu cereale şi a determinat Occidentul să renunţe la combustibilii fosili din Rusia.

Banca Mondială a declarat că se aşteaptă ca ritmul global de creştere a preţurilor să încetinească de la 7,6% în 2022 la 5,2% în acest an, pe măsură ce aceste presiuni scad.

În timp ce unele "vârfuri de preţuri sunt posibile", banca a spus că se aşteaptă ca preţurile energiei să scadă în general. Instituţia a subliniat o creştere a producţiei globale şi o cerere mai mică în Europa, unde o criză energetică a determinat întreprinderile şi gospodăriile să reducă utilizarea gazelor.

De asemenea, se preconizează că preţurile culturilor vor scădea cu 5% în acest an, deşi vor fi în continuare semnificativ mai mari decât în urmă cu câţiva ani, după ce au crescut cu 13% în 2022.

În ciuda acestor evoluţii, se aşteaptă ca inflaţia să rămână cu mult peste rata de 2%, considerată de obicei sănătoasă.

Băncile centrale din zeci de ţări, inclusiv din SUA şi Marea Britanie, au majorat ratele dobânzilor ca răspuns la această problemă, cu scopul de a „răci” economiile lor şi de a atenua presiunile care împing preţurile în sus.

Însă acestea navighează pe o cale delicată, în timp ce încearcă să abordeze criza costului vieţii, fără a face ca economiile lor să intre în recesiune.

Banca Mondială a declarat că majorarea costurilor de împrumut a înăbuşit investiţiile în afaceri şi a avertizat că tot mai multe companii se luptă cu datoriile lor. Economiile în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, puternic afectate de ratele dobânzilor din SUA, care se aşteaptă să crească în continuare. Multe dintre ele împrumută bani în dolari americani.

Banca a declarat că, chiar dacă economia globală este "sub presiune", politicile guvernamentale corecte ar putea oferi speranţă. Banca a recomandat măsuri pentru stimularea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă, combaterea schimbărilor climatice, soluţionarea problemei datoriilor ţărilor mai sărace şi facilitarea comerţului internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie