Banca Centrală Europeană majorează dobânzile pentru prima dată în ultimii 11 ani

Sediul Băncii Centrale Europene, Frankfurt.
Sediul Băncii Centrale Europene, Frankfurt. (Captură Foto)

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată din 2011 încoace, pentru a combate inflaţia din zona euro, care a crescut luna trecută la 8,6%.

În mod surprinzător, BCE a majorat rata de bază cu 0,5 puncte procentuale, după ce economiştii se aşteptau la o creştere mai mică, de 0,25 puncte.

Alăturându-se Rezervei Federale a SUA şi Băncii Angliei în lupta împotriva inflaţiei, BCE a declarat că majorarea a fost necesară pentru a limita presiunea asupra preţurilor în următorii doi ani.

"Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate cheie ale dobânzii BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor fi majorate la 0,50%, 0,75% şi, respectiv, 0,00%, cu efect de la 27 iulie 2022", informează BCE.

În perioada premergătoare deciziei, euro a continuat să scadă în raport cu dolarul american, care ar urma sa primească un nou impuls săptămâna viitoare, când Fed ar putea majora dobânda principală cu 0,75 puncte procentuale.

Se aşteaptă, de asemenea, ca Banca Angliei să insiste cu o nouă majorare în august.

Oficialii BCE au fost presaţi de oficialii germani, olandezi şi austrieci să majoreze costurile de împrumut, în ciuda îngrijorărilor legate de faptul că costurile de finanţare a datoriilor ar putea creşte pentru membrii sud-europeni ai blocului monetar euro.

Prăbuşirea guvernului Italiei de azi a crescut costul împrumuturilor Romei şi a pus presiune asupra BCE pentru a-şi intensifica programul "antifragmentare", conceput pentru a proteja ţările care se confruntă cu tensiuni în ceea ce priveşte finanţarea datoriilor.

Îngrijorările legate de recesiune au contribuit la împingerea euro la minimul ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul, ceea ce sporeşte sarcina BCE de combatere a inflaţiei prin înrăutăţirea preţurilor deja ridicate la energie. Petrolul se numără printre numeroasele mărfuri al căror preţ este exprimat în dolari.

"Perspectivele economice se înrăutăţesc pe zi ce trece. În acelaşi timp, inflaţia globală este în continuare în creştere şi, în opinia noastră, va scădea doar treptat spre sfârşitul anului, dacă va scădea. Privind retrospectiv, procesul de normalizare foarte gradual şi prudent pe care BCE l-a început la sfârşitul anului trecut a fost pur şi simplu prea lent şi prea târziu", a declarat Carsten Brzeski, economist şef al zonei euro la banca ING.

Banca Japoniei a menţinut mai devreme joi ratele foarte scăzute ale dobânzilor şi a semnalat hotărârea sa de a rămâne o excepţie în valul de înăsprire a politicilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie