Bacalaureat 2012: Securitatea materialelor şi transparenţă decizională

(photos.com)
Tatiana Chiriac
23.05.2012

Ministerul Educaţiei a convocat marţi, 22 mai a.c., preşedinţii comisiilor raionale şi municipale de examen într-o ultimă şedinţă de instructaj, până la începerea sesiunii de examinare 2012. Scopul acestei întruniri s-a rezumat la elucidarea aspectelor ce ţin de procedura de organizare şi desfăşurare a examenelor, în planul responsabilităţilor ce revin preşedinţilor comisiilor raionale/municipale de examene.

În acelaşi timp, în şedinţă s-au abordat şi chestiuni frecvent vehiculate în societate, ce se referă la eventuale acumulări de bani sau mijloace materiale, cu scopul de a influenţa rezultatele examenelor. Ministerul Educaţiei, Agenţia de Evaluare şi Examinare, au sesizat, în repetate rânduri, opinia publică asupra faptului că toate cheltuielile pentru examenele de absolvire a treptelor de şcolarizare sunt suportate integral de la bugetul de stat.

Evenimentul a continuat într-o conferinţă de presă, organizată în comun cu Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Domnul Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, a specificat elementele de noutate care s-au produs în organizarea examenelor pe parcursul lunii mai, a vorbit despre inadmisibilitatea coruperii examenelor prin dare şi luare de mită şi despre obligativitatea păstrării securităţii testelor.

În context, domnul Adrian Ghicov, director al Agenţiei Evaluare şi Examinare, a anunţat despre disponibilitatea Agenţiei de a organiza o sesiune transparentă prin concursul agenţilor de presă şi a precizat că autorii testelor de examen au semnat, pe propria răspundere, un document-declaraţie, prin care se obligă a nu divulga structura şi conţinutul testelor. Victor Colin, şef direcţie CCCEC, a reiterat acordul instituţiei pe care o reprezintă cu Ministerul Educaţiei în vederea monitorizări obiective a sesiunii de examinare, astfel încât toţi candidaţii să fie puşi în situaţii egale de evaluare şi notele să reprezinte valoarea adevărată a competenţelor elevilor.

Serviciul de presă al Ministerului Învăţământului a informat că, în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale de Examene, desfăşurată la 22 mai, au fost aprobate două centre republicane de evaluare a lucrărilor de bacalaureat: LT „G. Călinescu” şi LT „M. Kogălniceanu” din Chişinău.

Ministerul Educaţiei, conform informaţiilor pe care le deţine, a atenţionat întreaga opinie publică şi, în speţă, comunitatea educaţională asupra riscului de a fi induşi în eroare de anumite persoane care ar pretinde sau oferi, în schimbul anumitor remunerări, influenţarea procesului de evaluare: material de examen, acces în comisiile de verificare, schimb de note la contestaţii etc.

Menţionăm că în legătură cu posibilele acte de fraudare, Ministerul Educaţiei a solicitat să fie informat operativ şi a dat asigurări că orice sesizare va fi examinată, în regim de urgenţă, de către responsabili din cadrul Ministerului Educaţiei, Agenţiei de Evaluare şi Examinare şi vor fi luate măsurile de rigoare şi sesizate organele abilitate cu dreptul de a iniţia procedurile de verificare şi luare a deciziilor.

O linie telefonică este pusă deja la dispoziţia celor care cunosc cazuri de corupţie în sistemul educaţional şi vor să le raporteze. Numărul 23-46-09, este disponibil zilnic, de luni până vineri, între orele 08.00 – 17.00.

Concretizăm că sesiunea de BAC începe pe 5 iunie şi se va încheia pe 22 iunie. Rezultatele vor fi făcute publice până pe 30 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor