AXA Group şi alte 17 companii ies din proiectul Nord Stream 2 pentru a scăpa de sancţiuni

Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream
Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream (SEAN GALLUP/GETTY IMAGES)

AXA Group şi alte 17 companii au renunţat să mai lucreze pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2 şi scapă de sancţiunile impuse de administraţia Trump şi preluate de administraţia Biden, asupra entităţilor care participă la construcţia gazoductului, potrivit unui document al Casei Albe, trimis Congresului săptămâna trecută şi obţinut de Reuters.

Concernul Gazprom împreună cu entităţile occidentale partenere în proiect acceleraseră construirea ultimelor etape ale conductei de gaz, încercând să îl termine înainte ca SUA să poate lua măsuri pentru a-l opri.

Citiți și Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

Opoziţia faţă de proiectul Nord Stream 2, care a fost unul dintre punctele majore de fricţiune între fosta administraţie americană şi Angela Merkel este una dintre puţinele abordări comune de politică externă pe care actuala administraţie le are în comun cu era Trump.

Preşedintele Joe Biden crede că această conductă este ”o afacere proastă” pentru Europa. Mulţi parlamentari şi oficiali americani consideră că gazoductul va spori influenţa politică şi economică a Rusiei asupra Europei. SUA, la rândul ei, a propus europenilor o soluţie prin folosirea de gaz natural lichefiat.

Proiectul, cu un buget de 11 miliarde de dolari, ar fi dublat capacitatea gazoductului existent. Mai mult, el scoate din joc Ucraina, care a folosit faptul că unele conducte de gaz care alimentează Europa tranzitează pe teritoriul său, punând deseori presiune asupra statelor occidentale în disputa cu Rusia. Noul traseu va priva Ucraina şi alte ţări din Europa de Est de taxe de tranzit.

Citiți și 24 de state europene trimit o notă de protest Statelor Unite pentru presiunile de a opri Nord Stream 2

Departamentul de Stat al SUA a declarat vineri Congresului că a constatat că nava rusă Fortuna şi proprietarul său, KVT-RUS, au ajutat la construirea Nord Stream 2, în temeiul legii sancţiunilor care a intrat în vigoare în acest an.

Cele două entităţi fuseseră deja sancţionate de administraţia Trump în temeiul legislaţiei anterioare, iar oponenţii proiectului din Congres au spus că sancţionarea lor din nou nu va opri construirea conductei.

Săptămâna trecută, reprezentanţii SUA au enumerat 15 nave care sunt ”posibil angajate” în instalarea conductelor pe ultima etapă de construcţie - sau în activităţi conexe - de la 1 ianuarie, când au devenit legi ultimele sancţiuni ale SUA, între acestea aflându-se navele sub pavilion rus Ivan Sidorenko şi Murman.

Citiți și Cancelarul german Angela Merkel reafirmă decizia de a finaliza proiectul Nord Stream 2

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat reporterilor, săptămâna aceasta, că faptul că aceste companii renunţă din cauza sancţiunilor care se apropie ”demonstrează că obiectivele legislative şi acţiunile noastre au un efect bun”.

Departamentul de Stat continuă să ”examineze entităţile implicate în activităţi potenţial sancţionabile”.

Printre companiile care s-au retras din proiect se numără asigurătorii Zurich Insurance şi Munich Re, care anunţaseră deja că au renunţat la presiunea SUA. Grupul german de inginerie Bilfinger a anunţat în ianuarie că s-a retras din lucrările la conducta de gaz Nord Stream 2, din cauza temerilor cu privire la sancţiunile iminente ale SUA.

Citiți și Agenţie poloneză amendează Gazprom cu 7 miliarde USD pentru ilegalităţi comise în proiectul Nord Stream 2

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie