Vânzarea de baroni - Avocatul Poporului cumpăneşte, nu se grăbeşte să ia vreo decizie

Liderul PNTCD, Victor Ciorbea.
Liderul PNTCD, Victor Ciorbea. (www.wikimedia.org)

Somat de ACL să îşi exprime o poziţie în ceea ce priveşte ordonanţa prin care Guvernul Ponta legiferează traseismul politic al aleşilor locali, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, luni, că va răspunde în scris, prezentând soluţia adoptată şi motivarea, atât în ceea ce priveşte OUG 55 privind migraţia aleşilor locali, cât şi la celelalte probleme ridicate, respectiv Legea educaţiei sau portul Constanţa.

”Săptămâna aceasta şi la începtul săptămânii viitoare veţi primi răspuns în legătură cu toate problemele pe care le-aţi avut în ultima vreme. S-a lucrat mult şi se lucrează, s-a lucrat mai întâi la documentare, dar acum se lucrează la redactare. Deci, vă voi prezenta soluţii şi motivarea”, a spus Ciorbea, întrebat dacă a avut răgaz să studieze OUG privind migraţia aleşilor locali.

Întrebat dacă din acest răspuns se poate înţelege că a decis să atace ordonanţa la Curtea Constituţională, aşa cum i-a solicitat opoziţia, Ciorbea a negat:

”Nu, veţi vedea ce voi face. Motivarea se face şi în situaţia în care nu se face sesizare. Dar veţi primi pentru fiecare problemă în parte răspuns în scris, soluţia adoptată şi motivarea”.

Avocatul Poporului a mai declarat că va oferi răspunsuri în scris şi la celelalte mari probleme ridicate de opozitei, respectiv Legea Educaţiei (considerată de specialişti şi de opoziţie drept un atentat la viitorul educaţiei naţionale) şi portul Constanţa, unde guvernul Ponta vrea să-l facă majoritar pe Radu Mazăre, primarul specializat în carnavaluri, vacanţe la Rio şi cu dosare pe rol la DNA.

”Şi despre Legea educaţiei, şi despre portul Constanţa, şi despre altele. Deci, toate marile probleme ale opoziţiei [sublinierea noastră] am încercat şi voi încerca să vi le dau soluţionate şi motivate săptămâna asta şi cel târziu la începutul săptămânii viitoare”, a afirmat Ciorbea.

În ceea ce priveşte pichetarea sediului Avocatului poporului de către reprezentanţii ACL, nemulţumiţi ca nu au primit un răspuns la sesizarea lor privind ordonanţa traseismului local, Ciorbea a răspuns că nu este deranjat de protest, însă şi-a exprimat speranţa că protestatarii "vor fi discreţi".

”Mă bucur că sunt acolo, nu mă deranjează, doar să nu facă scandal prea mare. Nu ştiu azi cum se vor comporta, e prima zi, aştept să fie cât mai discreţi, în rest sunt bineveniţi, nicio problemă”, a spus Ciorbea.

Alianţa Creştin-Liberală va picheta zilnic, începând de luni, sediul Avocatului Poporului, în intervalul orar 10.00 – 13.00, în semn de protest faţă de adoptarea Ordonanţei privind migraţia aleşilor locali.