Avocat-partener al CE: Politica Marii Britanii faţă de studenţii români şi bulgari este ilegală

Epoch Times România
04.01.2013

Politica Londrei de a îngrădi dreptul studenţilor români şi bulgari de a lucra în Marea Britanie pentru a-şi finanţa studiile este „nedreaptă” şi încalcă legea UE, susţine Galina Kostadinova, avocat la „Europa Ta-Consiliere”, un serviciu al Uniunii Europene care oferă consultanţă publicului.

Reacţia avocatei din Bulgaria survine în urma publicării în cotidianul britanic The Independent a unui material scris de o studentă din România, care critica tratamentul discriminatoriu aplicat studenţilor români şi bulgari în Marea Britanie.

„Marea Britanie a încălcat în mod sistematic sau a ocolit regulile UE. Şi nu numai din cauza faptului că îi tratează pe românii şi bulgarii din universităţile sale mai rău decât, să spunem, pe germani, finlandezi sau greci. Autorităţile îi tratează mai rău decât pe studenţii din oricare alte părţi ale lumii, din interiorul sau din afara UE”, a declarat Kostadinova, adăugând că studenţi din ţări precum Brazilia, Myanmar, Rusia sau Albania pot lucra până la 20 de ore şi program full-time în perioada vacanţei.

Mai mult, avocata susţine că aderarea României şi Bulgariei la UE în 2007 a făcut ca situaţia, în mod paradoxal, să se înrăutăţească pentru studenţii din cele două ţări care încearcă să muncească în Marea Britanie pentru a-şi plăti studiile.

Galina Kostadinova mai notează că românii şi bulgarii trebuie să aştepte 9 luni şi chiar mai mult pentru a primi „cardul galben”, un permis care confirmă dreptul studenţilor de a lucra part-time. Totodată, în perioada aplicaţiei pentru un permis de muncă paşaportul sau cartea de identitate sunt reţinute de UKBA - agenţia care eliberează aceste permise.

Avocatul bulgar mai precizează că studenţii români şi bulgari trebuie să furnizeze documente în plus faţă de ceilalţi străini: asigurare privată de sănătate - în locul Cardului European de Asigurare de Sănătate, valabil pentru toţi cetăţenii din UE care studiază în alte ţări europene - şi dovezi privind existenţa un cont bancar în Marea Britanie sau a unui sponsor.

Galina Kostadinova notează că, în timp ce Marea Britanie are dreptul legal de a menţine restricţiile pentru români şi bulgari pe piaţa muncii până la 1 ianuarie 2014, este ilegală „tratarea unor cetăţeni UE mai puţin favorabil decât pe cei din afara Uniunii”.

Avocatul consideră că Marea Britanie încalcă libera circulaţie, „un pilon al integrării europene”, şi evocă decizia CJUE din iunie 2012 în cadrul C-15/11. Curtea de Justiţie a UE a stabilit că „anexa VI punctul 1 alineatul (14) din Protocolul privind condiţiile şi aranjamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria şi a României în Uniunea Europeană trebuie interpretată în sensul că, la data faptelor din acţiunea principală, condiţiile de acces al studenţilor bulgari pe piaţa forţei de muncă nu pot fi mai restrictive decât cele prevăzute de Directiva 2004/114 a Consiliului din 13 decembrie 2004 privind condiţiile de admisie a resortisanţilor ţărilor terţe pentru studii, schimb de elevi, formare profesională neremunerată sau servicii de voluntariat”.

În concluzie, Londra îşi încalcă obligaţiile ca stat membru al UE, susţine avocatul, care îi îndeamnă pe studenţii români şi bulgari să-şi ceară drepturile de cetăţeni europeni, mai ales că Bruxelles-ul a declarat 2013 „Anul european al cetăţenilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor