Update: Turcia susţine că a doborât un avion necunoscut în apropierea graniţei siriene

La două săptămâni după ce a interceptat două avioane de luptă ruseşti în spaţiul său aerian, lângă graniţa cu Siria, armata turcă a anunţat vineri că a doborât un avion neidentificat care a pătruns pe teritoriul ţării fără aprobare.
Avion de lupta turcesc F-16.
Avion de lupta turcesc F-16. (Captură Foto)

UPDATE:Agenţia de ştiri Ria Novosti a citat Ministerul rus al Apărării ca anunţând că toate avioanele sale militare care operează în Siria s-au întors în siguranţă la bazele lor şi că toate dronele ruseşti operează conform programului.

“Toate avioanele ruseşti din Siria s-au întors la baza aeriană Hmeimim după îndeplinirea sarcinilor lor. Dronele ruseşti, care monitorizează situaţia de pe teritoriul sirian şi desfăşoară misiuni de recunoaştere, funcţionează normal”, a declarat Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al ministerului.

*****************************

Armata turcă susţine că a doborât un avion neidentificat care zbura în spaţiul aerian turcesc în apropierea graniţei cu Siria, conform RFE/RL.

Într-o declaraţie publicată vineri, armata turcă a anunţat că avionul neidentificat nu a răspuns la cele trei avertismente lansate şi prin urmare a fost doborât în conformitate cu regulamentul ţării privind implicarea în acţiuni militare.

Un oficial guvernamental senior a declarat pentru Reuters că avionul respectiv ar fi fost o dronă.

Turcia, ţară membră NATO, s-a plâns de mai multe ori că avioanele de luptă ruseşti care operează în Siria i-au încălcat spaţiul aerian.

Armata turcă a declarat că a trimis două avioane de luptă F-16 în 3 octombrie în urmărirea unui avion de luptă rusesc care a pătruns în spaţiul său aerian, lângă provincia sudică Hatay. Într-un al doilea incident, în 4 octombrie, Ankara a declarat că un avion rusesc Mig-29 a hărţuit două dintre avioanele sale F-16, fixându-le pe radarul său, în timp ce acestea patrulau în zona de graniţă.

Un purtător de cuvânt al partidului de guvernament AKP a declarat în 7 octombrie că Ankara vede incursiunile ruseşti în spaţiul său aerian ca o ameninţare.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ulterior că Rusia îşi asumă riscul de a pierde relaţiile prietenoase cu Ankara, adăugând că “dacă Rusia pierde un prieten precum Turcia, cu care cooperează în multe domenii, atunci va pierde multe lucruri. [Rusia] trebuie să ştie acest lucru.”

În 30 septembrie, forţele aeriene ruseşti au început o campanie de bombardare a poziţiilor Statului Islamic (ISIL) în Siria, la cererea guvernului din Damasc. Totuşi, SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad şi, în consecinţă, atacă poziţiile grupurilor de opoziţie şi mai puţin pe cele ale ISIL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe