Avioane de luptă americane şi ruseşti la un pas de un conflict deasupra Siriei

Avioanele de luptă americane şi ruseşti au avut un incident serios în spaţiul aerian sirian în 16 iunie, când piloţii americani au încercat în zadar să oprească bombardamente ruseşti asupra unor rebeli susţinuţi de SUA, care încheiaseră un acord de pace cu forţele guvernamentale
Piloţii ruşi ai bombardierului Su-34 îşi verifică avionul înainte să decoleze de la baza aerianaă siriană Hmeymim, de lângă Latakia, Siria. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.06.2016

Incidentul aerian evidenţiază cât de haotică a devenit situaţia în spaţiul aerian al Siriei în condiţiile în care Rusia şi coaliţia condusă de SUA lucrează în direcţii diferite, fiecare desfăşurând atacuri aeriene pentru susţinerea unor facţiuni separate implicate în războiul sirian care continuă de cinci ani, conform website-ului The Daily Beast.

Situaţia mai subliniază şi riscul tot mai mare ca forţele americane şi ruseşti să ajungă să se provoace mai serios în privinţa Siriei, şi chiar să declanşeze un conflict mult mai amplu între principalele două puteri nucleare ale lumii.

Conform Daily Beast, aceasta pare să fie prima “întâlnire la mustaţă” între avioanele celor două forţe aeriene, fără a lua în considerare incidentul dramatic din noiembrie 2015, când forţa aeriană turcă a doborât un bombardier rusesc Su-34 care aparent a pătruns în spaţiul aerian al Turciei.

Incidentul dintre ruşi şi americani a avut loc în momentul în care cel puţin două bombardiere ruseşti Su-34, unele dintre cele mai avansate avioane ale Moscovei, au atacat ceea ce Pentagonul a descris ca fiind o “garnizoană de frontieră” ce găzduia aproximativ 200 de rebeli susţinuţi de SUA în At Tanf, lângă graniţa cu Iordania. Rebelii au “desfăşurat operaţiuni împotriva ISIL în regiune”, a declarat Pentagonul în 18 iunie, folosind un acronim alternativ pentru grupul jihadist Daesh.

SUA şi aliaţii săi din Siria cu siguranţă nu s-au aşteptat la acea lovitură aeriană rusească. Rebelii din At Tanf sărbătoreau un acord fragil de încetare a focului între forţele rebele şi regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad – şi, prin extensie, cu forţele militare ruseşti care îl susţin pe Assad. Ziarul Los Angeles Times a raportat că avioanele de luptă ruseşti nu mai fuseseră active anterior în At Tanf.

Atacul iniţial al bombardierelor Su-34 au rănit, şi poate ucis, câţiva dintre rebelii prezenţi în At Tanf.

Marina SUA a trimis în zonă avioane de luptă F/A-18 pentru a intercepta avioanele ruseşti, conform unei ştiri Los Angeles Times şi două portavioane în regiune pentru lovituri împotriva Statului Islamic. În timp ce avioanele american F/A-18 s-au apropiat de bombardierele Su-34, oficialii US Central Command – care monitorizează războaiele purtate de SUA în Orientul Mijlociu şi Afganistan – a folosit o linie de comunicare specială pentru a-i contacta pe omologii lor ruşi care direcţionează propria intervenţie a Moscovei în Siria.

Sosind la At Tanf, piloţii americani au discutat aparent în mod direct cu piloţii ruşi. “Piloţi pot comunica unii cu ceilalţi pe un canal de comunicare creat pentru a evita accidente aeriene”, a confirmat Comanda Centrală pentru The Daily Beast.

Washingtonul şi Moscova au creat linia de comunicare specială ca parte a aşa numitului “Safety of Flight Memorandum of Understanding”, semnat de cele două guverne în octombrie 2015 pentru a evita tipul de confruntare aeriană care a avut loc în Siria săptămâna trecută.

Când avioanele americane s-au apropiat suficient de mult pentru a identifica bombardierele Su-34, piloţii ruşi au părăsit spaţiul aerian de deasupra At Tanf. La scurt timp după ceea, avioanele americane au rămas fără combustibil şi au părăsit zona pentru se întâlni cu un avion de alimentare aeriană. Brusc, bombardierele Su-34 s-au întors în At Tanf şi au bombardat din nou rebelii. Conform Los Angeles Times, a doua lovitură s-a soldat cu moartea echipelor sosite la faţa locului pentru a asista răniţii rezultaţi de pe urma primului atac aerian rusesc.

A doua zi, oficialii seniori ai Departamentului american al Apărării au organizat o videoconferinţă “extraordinară” cu omologii ruşi pentru a discuta incidentul. La întâlnire au fost prezenţi şi Elissa Slotkin, adjunct al secretarului pentru probleme de securitate internaţională şi general-locotenentul Kenneth McKenzie din Marina SUA, precum şi oficiali ai Ministerului rus al Apărării.

Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a confirmat în mass media de stat rusă că a avut loc videoconferinţa, dar fără a specifica rezultatele acesteia.

The Daily Beast a concluzionat că nu este clar cât de aproape s-au aflat avioanele de luptă americane de atacarea şi potenţial doborârea bombardierelor ruseşti Su-34 deasupra localităţii At Tanf. US Central Command a refuzat să menţioneze care sunt regulile de luptă pentru piloţii americani care zboară deasupra Siriei.

Ultima dată când un avion militar american a doborât un avion rusesc – de fapt, sovietic – a fost în 1953, deasupra Coreei sau Chinei, părerile istoricilor fiind împărţite. Ultima dată când un avion de luptă rusesc sau sovietic a doborât un avion american a fost în 1970, când un avion al armatei SUA s-a abătut de la traseul său şi a zburat deasupra Armeniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor