Avioane de luptă americane F-35 sosesc în Marea Britanie pentru a descuraja “agresiunea rusă”

SUA a trimis câteva avioane de luptă F-35 în Marea Britanie în prima lor misiune în Europa, ca parte a unei iniţiative de a proteja pactul NATO împotriva unei eventuale “agresiuni ruseşti”.
Avion de luptă american F-35C. (U.S. Navy photo courtesy Lockheed Martin via Getty Images)
Andrei Popescu
18.04.2017

Avioanele de luptă performante au zburat în weekend de la baza aeriană Hill din Utah, SUA, către baza aeriană Lakenheath a Forţei Aeriene Regale, a relatat presa britanică luni.

Pentagonul anunţase anterior că avioanele de luptă vor participa la exerciţii comune cu forţele NATO şi îşi vor demonstra “capabilităţile operaţionale”.

“Este important să ne pregătim împreună pentru a ne integra într-o echipă capabilă să apere suveranitatea naţiunilor aliate”, a declarat generalul Tod Wolters, comandantul forţelor aeriene americane în Europa.

Avioanele F-35 au fost trimise în cadrul Iniţiativei de Asigurare Europeană, care a fost susţinută de fostul preşedinte american Barack Obama în urma anexării ilegale a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014.

La acea vreme, NATO a acuzat Rusia de interferare cu conflictul peermanent din estul Ucrainei şi a suspendat legăturile cu Moscova.

Înainte să trimită avioanele de luptă F-35, Washingtonul a trimis avioane F-22, F-16 F-15 şi A-10 în cadrul aceleiaşi misiuni.

Noua desfăşurare de avioane americane în Marea Britanie a fost văzută ca o tactică de marketing folosită de SUA pentru a demonstra capabilităţile avionului F-35 aliaţilor săi europeni şi pentru a-i convinge să achiziţioneze versiunile americane de avioane de luptă.

“Introducerea primelor avioane de luptă din generaţia a cincea în zona europeană de responsabilitate vine la pachet cu senzori de ultimă oră, interoperabilitate şi o gamă largă de muniţii avansate aer-aer şi aer-sol care vor ajuta la menţinerea drepturilor fundamentale de suveranitate ale tuturor naţiunilor”, a susţinut Forţa Aeriană Americană într-o declaraţie.

Până acum, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Belgia, Danemarca, Elveţia şi Turcia au contactat compania americană Lockheed Martin pentru posibile acorduri de achiziţionare a noului avion.

Totuşi, compania are nevoie de mai multe comenzi pentru a reduce costurile proiectului ce durează de câţiva ani şi pentru a satisface cererile preşedintelui american Donald Trump.

Potrivit lui Roger Carr, preşedintele producătorului britanic de arme BAE Systems, Trump a cerut companiei Lockheed şi partenerilor săi să reducă costurile avionului F-35 cu cel puţin 10%.

Avionul, considerat deseori a fi cea mai scumpă armă din istorie, a ratat câteva termene limită din cauza unor probleme repetate de software şi a performanţelor nesatisfăcătoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor