Avertizorul de integritate Robert MacLean a obţinut câştig de cauză împotriva guvernului american
Curtea Supremă a SUA i-a dat miercuri dreptate avertizorului de integritate Robert MacLean, fost poliţist din transporturile aeriene ('air marshal'), care a făcut dezvăluiri în presă în 2003 în legătură cu reducerea efectivelor personalului din domeniul securităţii la unele curse aeriene în plină alertă de atentate, relatează AFP.
Dezvăluirile lui Robert MacLean nu erau ''interzise în mod specific de către lege'', au estimat şapte dintre cei nouă judecători ai Curţii, contrar Ministerului american al Securităţii Interne. Ele erau protejate de legea privind ''avertizorii de integritate'' ('whistleblowers'), potrivit unei hotărâri a Curţii.
În iulie 2003, Robert MacLean a alertat Agenţia de Securitate Aeriană (TSA), precum şi pe toţi poliţiştii însărcinaţi cu siguranţa zborurilor, că Al-Qaeda planifică deturnări de avioane şi ''consideră atentatele sinucigaşe drept metodele cele mai promiţătoare pentru a distruge un avion în zbor''.
Câteva zile mai târziu, Robert MacLean afla că, din raţiuni bugetare, toate misiunile erau suprimate până la începutul lunii august la cursele cu plecare din Las Vegas, unde el îşi avea sediul.
''MacLean a considerat că anularea acestor misiuni în perioada de alertă cu atentate este periculoasă şi (...) ilegală, deoarece legea federală cere ca TSA să trimită câte un 'air marshal' la fiecare zbor care 'prezintă un risc sporit''', a precizat preşedintele Curţii Supreme a SUA, John Roberts, în hotărâre.
El consideră că ''zborurile directe de cursă lungă, precum cele vizate pe 11 septembrie 2001, trebuie să fie o prioritate'', a adăugat judecătorul Roberts, în numele Curţii.
Când a aflat prin intermediul unui superior al său că decizia este motivată de ''economii privind cheltuielile de hotel, MacLean a contactat un jurnalist al MSNBC, care a făcut publice dezvăluirile sale', se mai spune în hotărârea Curţii.
Imediat criticată de către congresmeni, TSA şi-a anulat decizia şi a restabilit prezenţa poliţiştilor la zborurile din Las Vegas, fiind identificat apoi avertizorul de integritate. MacLean a fost destituit în aprilie 2006.
MacLean a depus plângere şi a obţinut câştig de cauză la o curte de apel. Curtea Supremă a SUA a confirmat hotărârea, în dauna Ministerului american al Securităţii Interne, în subordinea căruia se află TSA. Ea estimează că legea privind protecţia avertizorilor de integritate se aplică în acest caz. Acest text interzice orice ''acţiune personală'' împotriva unui agent federal care face o dezvăluire publică, dacă acesta crede că ea poate împiedica ''un pericol substanţial şi specific pentru sănătatea şi siguranţa publică, cu condiţia ca aceasta să nu fie interzisă în mod specific de lege''.