Avertizările teroriste, o metodă eficientă de a spăla imaginea şifonată a celui mai puternic serviciu secret al lumii
America îşi sporeşte măsurile de securitate şi ţine închise 19 ambasade din Orientul Mijlociu Africa de nord şi Asia de sud-est. Motivul ar fi o serie de atentate planificate de reţeaua teroristă Al-Qaeda. Este, însă, asta o strategie de a distrage atenţia de la afacerea NSA? - se întreabă revista germană Der Spiegel, preluată luni de RFI.
SUA nu au rămas singure în acest demers. Germania, Marea Britanie şi Franţa şi-au închis temporar ambasada din Yemen. Motivul? Serviciile secrete americane ar fi interceptat convorbiri ale teroriştilor Al-Qaeda în care erau pomenite atentate asupra reprezentanţelor diplomatice ale SUA. În context, mai mulţi congresmeni au ieşit la rampă zilele trecute şi au vorbit despre cea mai serioasă ameninţare la adresa Americii de la 11 septembrie 2001 încoace, aşa cum a fost ea descrisă de Saxby Chambliss, vicepreşedintele republican al comisiei pentru controlul serviciilor secrete.
Nu numai acesta s-a folosit de ocazie pentru a lăuda munca Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) căreia i s-ar datora aceste interceptări. Republicani şi democraţi s-au grăbit să arate lumii, dar mai ales americanilor, cât de important este ca NSA să poată deconspira planurile teroriştilor. E o metodă eficientă de a spăla imaginea şifonată a celui mai puternic serviciu secret al lumii după dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fostul analist al agenţiei, despre dimensiunea mondială a spionajului electronic, comentează Der Spiegel.
Cu toate astea, un senator democrat a subliniat că nu există nicio dovadă a faptului că descoperirea s-ar fi făcut cu ajutorul uriaşei baze de date din comunicaţii pe care NSA o strânge cu atâta efort. Parlamentarul e de părere că, mai degrabă, măsurile de securitate fără precedent au legătură cu atentatul de anul trecut din Libia în care şi-au pierdut viaţa patru membri ai corpului diplomatic american.