SUA au plătit 115 milioane de dolari serviciilor secrete britanice

Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA). (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.08.2013

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a realizat o puternică investiţie secretă în ultimii trei ani, pentru a controla programele de informaţii ale Marii Britanii, informează luni ziarul spaniol ABC.

NSA a investit cel puţin 115 milioane de euro în Agenţia britanică de spionaj - Government Communications Headquarters (GCHQ) - pentru a-şi asigura accesul şi influenţa asupra programelor de informaţii ale Marii Britanii, potrivit dezvăluirilor exclusive ale ziarului britanic The Guardian.

Documentele divulgate şi filtrate de fostul agent al CIA, Edward Snowden, dezvăluie că guvernul SUA spera să-şi amortizeze investiţia şi că a avut solicitări concrete la adresa CGHQ, care a avut întotdeauna grijă să satisfacă exigenţele americanilor.

Într-un document care datează din 2010, Agenţia britanică de spionaj recunoaşte că a primit o serie de reguli privind îndeplinirea expectativelor minime ale NSA, deşi nu precizează care sunt acestea, subliniind totodată că actuala capacitate a britanicilor nu este încă la înălţimea expectativelor serviciilor secrete americane, notează ziarul The Guardian.

Unde au ajuns banii obţinuţi din acele plăţi secrete? Documentele citează drept exemplu remodelarea staţiunii terestre de satelit al GCHQ din Bude (Cornwell), care a costat peste 20 de milioane de dolari şi care au fost plătiţi în totalitate de agenţia americană. Această instalaţie interceptează date ale cablurilor transatlantice care transportă informaţie şi ale comunicaţiilor realizate pe Internet.

Un alt detaliu care scoate în evidenţă relaţiile dintre cele două agenţii este cuprins într-un raport în care se arată că CGHQ 'se felicită pentru informaţia secretă valoroasă furnizată SUA'. Se citează drept exemplu cazul unui cetăţean american responsabil de tentativa de atac cu maşină capcană din 2010, în piaţa Times Square din New York, în care se pare că serviciile secrete britanice au jucat un rol crucial.

Snowden a avertizat în legătură cu necesitatea de a menţine o atitudine vigilentă cu privire la relaţia pe care o menţine NSA cu GCHQ, pe care o consideră responsabil de stocarea zilnică a unor cantităţi uriaşe de informaţii, prin intermediul reţelelor mondiale de fibră optică, spionându-i pe toţi cetăţenii în mod egal.

Guvernul britanic a negat întotdeauna că GCHQ ar furniza servicii speciale pentru NSA sau că s-ar ocupa de realizarea 'treburilor murdare' ale americanilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor