Autorităţile vor scoate la privatizare 13 bunuri ale statului
alte articole
Autorităţile vor scoate la privatizare 13 bunuri ale statului prin concurs investiţional pe bază de proiecte individuale. Guvernul a luat, miercuri, o decizie în acest sens. Potrivit "Infotag", în lista bunurilor care vor fi scoase la privatizare se numără întreprinderile Barza Albă, Aroma, Tutun - CTC, Combinatul de produse cerealiere din Chişinău, Glass Container Company, Reţelele Electrice de Distribuţie Nord, Reţelele Electrice de Distribuţie Nord-Vest, Centrala Electrică de Termoficare Nord, Circul din Chişinău, Moldtelecom, Fabrica de Sticlă din Chişinău, Nodul Hidroenergetic "Costeşti", Compania Aeriană "Air Moldova".
Aceste bunuri vor fi scoase la vânzare în opt loturi. Vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a solicitat în cadrul şedinţei să nu fim superstiţioşi, chiar dacă este vorba de 13 întreprinderi, 13 noiembrie şi anul 2013. Potrivit lui, în 2-3 luni de zile vor fi selectaţi consultanţi independenţi internaţionali care vor evalua întreprinderile, vor pregăti documentele de privatizare şi vor identifica potenţialii investitorii.
"Planificăm ca în lunile aprilie-mai 2014 să fie anunţate concursurile investiţionale, iar către finele anului să fie finalizat întregul proces", a spus Lazăr.
Vicepremierul a menţionat că toţi consultanţii independenţi vor primi un onorariu de 2% din valoarea bunului supus privatizării, însă la propunerea ministrului Finaţelor, Anatol Arapu, acest onorariu a fost stabilit între 1-5%. Onorariul va fi stabilit în funcţie de importanţa activului şi valoarea acestuia.
Premierul Iurie Leancă a menţionat că în procesul de privatizare cel mai important este îmbunătăţirea managementului.
"Vrem ca acest proces să fie unul transparent care să nu trezească dezbateri în societate, ci să consolideze societatea. De felul cum vom identifica aceşti consultanţi depinde cum vom găsi parteneri strategici pentru aceste obiective. Solicit ca termenul de selectare a consultanţilor să fie redus, de la 19 februarie până la începutul lunii februarie. Este mai simplu să găsim un consultant bun, decât un investitor bun", a spus Leancă.