Autorităţile încearcă să apere vechiul oraş Pompei de moderna mafie Camorra

Poliţia italiană a demarat o anchetă care se referă la un monument arheologic de renume mondial: oraşul Romei Antice, Pompei. S-a dovedit că lucrările de restaurare de acolo au dus nu la scoaterea la lumină a vechilor clădiri, ci doar la îmbogăţirea mafiei napolitane - Camorra, notează, cotidianul rus Novîe Izvestia.
(photos.com)
Epoch Times România
31.05.2013

Poliţia italiană a demarat o anchetă care se referă la un monument arheologic de renume mondial: oraşul Romei Antice, Pompei. S-a dovedit că lucrările de restaurare de acolo au dus nu la scoaterea la lumină a vechilor clădiri, ci doar la îmbogăţirea mafiei napolitane - Camorra, notează, cotidianul rus Novîe Izvestia.

De altfel, cei care au gândit lucrările de restaurare au avut cele mai nobile intenţii: să-i redea unuia dintre simbolurile turistice ale Italiei vechea glorie. După ce au stat sub un strat gros din cenuşa vulcanului Vezuviu timp de aproape 2.000 de ani, prin eforturile arheologilor care lucrează aici din secolul al XIX-lea, Pompeiul a renăscut la viaţă, precum pasărea Phoenix, şi a devenit una dintre cele mai mari atracţii turistice de pe planetă.

În prezent, oraşul este vizitat de aproape 2,5 milioane de turişti anual. Cu toate acestea, în ultimul deceniu, din cauza dezinteresului autorităţilor şi a mulţimii de turişti, anticul oraş a ajuns din nou într-o stare jalnică, având nevoie de lucrări urgente de restaurare.

Faptul că situaţia din Pompei este una critică a fost demonstrat elocvent de prăbuşirea, în noiembrie 2010, a Casei Gladiatorilor. Evenimentul, care a avut ecou în întreaga lume, a dus la demisia ministrului culturii al Italiei, Sandro Bondi. A început verificarea urgentă a stării oraşului şi s-a ajuns la concluzia că, dacă nu vor fi luate măsuri imediate, multe alte clădiri ale Pompeiului ar putea avea aceeaşi soartă ca cea a Casei Gladiatorilor.

Drept rezultat, în februarie a început marea restaurare a vechiului oraş Pompei, acţiune ce va dura 2 ani. Lucrările sunt finanţate de guvernul Italiei şi Uniunea Europeană (UE). Costurile lucrărilor sunt cifrate la 105 milioane de euro: 63,2 milioane au fost alocate de Roma şi 41,8 milioane - de Bruxelles, precizează Novîe Izvestia.

Însă, au trecut doar câteva luni şi veştile din Pompei au ajuns din nou pe primele pagini ale ziarelor italiene, nu la rubrica de cultură, ci la cronica infracţională. Astfel, poliţia provinciei Campania, pe al cărei teritoriu se află Pompei, l-a plasat în arest la domiciliu pe unul dintre administratorii proiectului de restaurare şi a deschis o anchetă pe numele a patru înalţi funcţionari, care au decis atribuirea contractelor. Annamaria Caccavo, proprietara companiei de construcţii Caccavo, care se ocupă de restaurări ale monumentelor istorice, respinge toate acuzaţiile de corupţie. Cu toate acestea, contractul său pentru restaurarea Marelui Amfiteatru, unde odată aveau loc lupte de gladiatori, s-a pomenit sub semnul întrebării, la fel ca alte contracte care se referă la Pompei.

Poliţia afirmă că înalţii funcţionari primeau comisioane darnice din lucrările de restaurare. Drept exemplu în acest sens este dat, într-un comunicat oficial al procuraturii din Campania, un contract pentru lucrările din Pompei, ale cărui costuri iniţiale de mai puţin de 1,5 milioane de euro s-au ridicat ulterior în mod ciudat la 5 milioane. După cum presupune poliţia locală, în spatele faptelor de corupţie se află un duşman al Pompeiului mult mai teribil decât lăcomia umană, ploile, praful secolelor şi mulţimile de turişti: Camorra, ai cărei capi şi-au pus în buzunar o bună parte din zecile de milioane de euro alocaţi pentru lucrările de restaurare.

Pompei se află la 25 de kilometri de Napoli, mare oraş din sudul Italiei, unde mafia se amestecă în toate, începând de la comerţul cu droguri şi prostituţia, şi terminând cu salubrizarea şi lucrările de construcţie. Şi înainte au existat cazuri când Camorra manifesta interes criminal pentru Pompei. De cele mai multe ori, era vorba despre furt de diverse descoperiri arheologice. Însă un amestec atât de mare din partea mafiei în ceea ce se întâmplă în Pompei nu s-a întâmplat demult. Guvernul italian a jurat încă în august anul trecut, când problema privind restaurarea Pompeiului abia se discuta, că niciun euro alocat pentru lucrări nu va ajunge în mâinile Camorrei. Se pare, însă, că autorităţile s-au înşelat.

Vestea privind faptul că banii destinaţi renumitului monument arhitectural sunt furaţi a depăşit rapid graniţele Italiei. De subiect a început să se preocupe Bruxellesul. Spre ruşinea italienilor, UE a venit cu propunerea ca de problema restaurării vechiului oraş să se ocupe ea. Publicaţia britanică The Independent informa că lucrările de restaurare vor fi monitorizate nu doar de trei ministere ale Italiei (Intern, al Culturii şi al Dezvoltării regionale), ci şi de comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.

Între timp, în Pompei a debarcat o mică armată de carabinieri şi angajaţi ai poliţiei financiare, în frunte cu Mariolina Goglia, şeful departamentului de luptă împotriva criminalităţii organizate, departament din cadrul prefecturii oraşului Napoli. Autorităţile nu se grăbesc să anunţe rezultatele acestui raid, însă specialiştii sunt de părere că el are mai degrabă un caracter de reclamă, menit să demonstreze că Italia este în stare să se descurce cu această problemă în mod independent, fără ajutor din afară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor