Tiraspol - Grafia latină, un act de violenţă asupra istoriei R. Moldova
alte articole
Tiraspolul susţine că grafia latină reprezintă ”un act de violenţă” asupra istoriei şi culturii R. Moldova, în replică la decizia CEDO care a condamnat Rusia în cazul închiderii unor şcoli cu predare în limba română din Transnistria.
„CEDO devine un instrument de exercitare a presiunii. Este regretabil că drepturile omului sunt folosite în mod cinic pentru atingerea scopurilor politice a unor anumite ţări", se arată într-un comunicat al pretinsei diplomaţii din autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană. Acest comunicat vine ca reacţie la condamnarea de către instanţa europeană pentru drepturilor omului a Federaţiei Ruse pentru persecutarea elevilor din şcolile româneşti din stânga Nistrului.
Pretinsul minister de externe de la Tiraspol nu se fereşte să califice condamnarea Rusiei în cazul şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină din Transnistria şi, implicit CEDO, drept ”subiectivism şi politizare”.
Autorităţile separatiste pretind că toate aceste încălcări ale dreptului la educaţie al copiilor români din Transnistria au fost provocate la indicaţia directă a Chişinăului, care, ulterior a fost folosit situaţia creată pentru a face presiuni politice asupra Tiraspolului, exemplificând cu interdicţia aplicată liderilor rmn de a intra pe teritoriul Uniunii Europene.
În opinia ”diplomaţilor” separatişti, decizia CEDO este o ofensă pentru poporul moldovenesc, prin formularea potrivit căreia limba moldovenească cu grafie chirilică nu este folosită şi nici nu este recunoscută nicăieri în lume. ”Aducerea grafiei latine a fost un act de violenţă asupra istoriei şi culturii moldoveneşti. În prezent, grafia chirilică tradiţională poporului moldovenesc este păstrată doar în rmn", se spune în comunicatul aşa-zisului minister de externe de la Tiraspol.