Autorităţile, criticate dur că nu au prevenit pierderile de vieţi în inundaţiile din Rusia (revista presei)

Inundaţiile produse în sud-vestul Rusiei, soldate cu moartea a 171 de persoane, continuă să deschidă ediţiile cotidianelor moscovite.
Inundaţiile produse în sud-vestul Rusiei, soldate cu moartea a 171 de persoane. (MIKHAIL MORDASOV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.07.2012

Inundaţiile produse în sud-vestul Rusiei, soldate cu moartea a 171 de persoane, continuă să deschidă ediţiile cotidianelor moscovite.

Protejarea vieţii omului în Rusia nu este scopul conducerii, semnalează marţi Nezavisimaia Gazeta, care subliniază că, în statele nedezvoltate, cataclismele provoacă moartea a mii de oameni. Autorităţile locale se dovedesc incapabile să coordoneze procesele, afirmă publicaţia.

Milioanele alocate cercetării inundaţiilor au fost cheltuite degeaba, titrează oficiosul Izvestia. Studierea râului Kuban şi a afluenţilor săi a costat, în 2010, suma de 20 de milioane de ruble (476 de mii de euro), dar recomandările cercetătorilor au fost depuse în sertare. Numărul victimelor inundaţiilor ar fi putut fi cu mult mai mic, iar intervalul pentru a alerta populaţia cu privire la inundaţii mai mare, dacă s-ar fi aplicat modelul de scurgere a apei din râul Kuban, elaborat în 2010.

Tragedia s-a întâmplat din cauza faptului că doi curenţi ai râului s-au suprapus unul peste celălalt, solul era îmbibat cu apă de la ploile precedente şi nu a mai putut absorbi apă, a explicat şeful Serviciului rus pentru control ecologic, tehnologic şi nuclear, Nikolai Kutin, citat de Moskovski Komsomoleţ. El a respins afirmaţiile potrivit cărora inundaţiile s-ar fi produs ca urmare a deversărilor apei dintr-un lac de acumulare.

Opoziţia pregăteşte demiterea guvernatorului regiunii Krasnodar, în care au avut loc inundaţiile, dar preşedintele Vladimir Putin nu examinează deocamdată această posibilitate, scrie Kommersant. Fracţiunea Rusiei Juste (centru-stânga) din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, va cere marţi demiterea lui Aleksandr Tkacev. Iniţiativa este susţinută şi de către deputaţii comunişti, în timp ce partidul de guvernământ Rusia Unită şi democrat-liberalii ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski nu o susţin. Komsomolskaia Pravda menţionează că 29.000 de persoane au rămas fără locuinţe în urma inundaţiilor. Peste 400 dintre casele luate de apă nu pot fi reconstruite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor