Autoritatea Electorală Permanentă susţine că nu are date despre listele cu votanţi
alte articole
MAI a transmis CCR două adrese - în prima confirmând cifra de 18.292.514 persoane cu drept de vot, iar în cea de a doua a precizat că nu-şi poate asuma veridicitatea acesteia. MAI a mai susţinut referitor la competenţa şi obligaţia de verificare a listelor că aparţin Autorităţii Electorale Permanente (AEP), care susţine însă că nu are date proprii care să indice numărul alegătorilor. La rândul său, AEP a transmis Curţii Constituţionale că nu a avut atribuţii privind întocmirea şi actualizarea listelor electorale utilizate la referendumul din 29 iulie, acestea fiind întocmite de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Bazelor de Date, care le-a comunicat Biroului Electoral Central.
AEP mai precizează că atribuţiile sale se referă strict la monitorizarea şi la controlul modului de întocmire şi de actualizare a listelor electorale permanente.
Monitorizarea se realizează prin urmărirea realizării de către primari, împreună cu serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanei, la termenele prevăzute de lege, a listelor electorale permanente, precum şi prin înaintarea acestora către judecătorii.
Astfel, controlul modului de întocmire şi de actualizare a listelor electorale permanente constă în verificarea, la primărie, a înscrierii menţiunilor de radiere sau adăugare în lisa electorală permanentă.
Prin actualizare se înţelege "orice operaţiune care impune modificarea listei electorale permanente anterioare. Actualizarea are în vedere şi înscrierea în listă a persoanelor care au împlinit sau împlinesc vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv."
"Menţionăm că AEP poate controla numai exemplarul din listele electorale permanente, tipărit şi semnat, conform legii, şi aflat fizic la sediul primăriei, fără a avea acces la Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, evidenţă informatizată gestionată de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date", relevă AEP.
Astfel, AEP a invocat un control realizat în 2011 la 1.241 de primării, unde a găsit peste 33.000 de persoane decedate neradiate din liste.
Totodată, AEP precizează că dispune doar măsuri de sancţionare, neavând atribuţii de a opera modificări în listele electorale, această atribuţie revenind exclusiv primarilor.
"În concluzie, până la operaţionalizarea Registrului Electoral, AEP nu deţine date proprii din care să rezulte numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente", mai precizează Autoritatea.