USL: Cetăţenii cu acte expirate trebuie scăzuţi din cvorum

Cei peste 622.000 de cetăţeni care au actele de identitate expirate trebuie să fie scăzuţi din cvorumul calculat pentru validarea referendumului de pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Băsescu, a declarat Dan Şova.
Cristina Boiangiu
02.08.2012

Cei peste 622.000 de cetăţeni care au actele de identitate expirate trebuie să fie scăzuţi din cvorumul calculat pentru validarea referendumului de pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Băsescu, a declarat Dan Şova, senator PSD.

Motivul invocat a fost că aceştia, deşi au drept de vot, nu şi-l puteau exercita. "Cei 622.000 de cetăţeni care au acte de identitate expirate şi care în mod real nu se puteau prezenta să-şi exercite dreptul de vot nu pot face parte din cvorumul pentru data de 29 iulie", a spus Şova.

El a susţinut că "cvorumul se constituie din 50% plus unu din cetăţenii cu drept de vot care pot să îşi exercite acest drept", or cei fără nu şi l-au putut exercita.

"Cei 622.000 au acte de identitate expirate. Au drept de vot, dar nu şi-l pot exercita pentru că nu au acte de identitate. Vor trebui scăzuţi din cvorum. Nu poţi să aduni nişte persoane care în mod obiectiv nu pot vota. Au drept de vot, pentru că e legat de cetăţenie, dar nu poţi fi luat în considerare pentru că nu poţi vota decât cu cartea de identitate în mână. Când faci un cvorum, trebuie să calculezi 50% plus unu dintre cei care au drept de vot şi pot sa îl şi exercite", a spus Şova.

Curtea Constituţională a anunţat oficial că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul pe motiv că a primit date contradictorii privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca până la 31 august să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor