MAI a trimis CCR o adresă cu numărul alegătorilor şi alta a cărei veridicitate nu şi-o asumă

MAI a transmis către CCR două adrese - în prima a confirmat cifra de 18.292.514 persoane cu drept de vot, iar în cea de a doua a precizat că nu-şi poate asuma veridicitatea acesteia, iar competenţa de verificare a listelor revine Autorităţii Electorale Permanente (AEP).
. (Photos.com)
Liviu Şerbănescu
03.08.2012

MAI a transmis către CCR două adrese - în prima a confirmat cifra de 18.292.514 persoane cu drept de vot, iar în cea de a doua a precizat că nu-şi poate asuma veridicitatea acesteia, iar competenţa de verificare a listelor revine Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Astfel, în adresa din data de 1 august, MAI a confirmat numărul alegătorilor anunţat înainte de referendumul privind demiterea preşedintelui şi a precizat că actualizarea datelor din listele electorale permanente este o responsabilitate a serviciilor publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor, din subordinea autorităţilor publice locale.

MAI a precizat în răspunsul transmis CCR la data de 2 august că în liste se pot regăsi persoane decedate sau cetăţeni care au plecat din ţară, ceea ce ar putea afecta numărul cetăţenilor din listele permanente.

ministerul a explicat prezenţa persoanelor decedate pe listele electorale este explicată prin necomunicarea datelor de deces de către ofiţerii de stare civilă la serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor, neoperarea datelor de către serviciile de evidenţă a persoanelor, necomunicarea persoanelor decedate în străinătate de către familie sau de către autorităţile străine, neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă de către primari a obligaţiei de actualizare a listelor electorale permanente.

Referitor la cetăţenii români care au plecat din ţară, MAI susţine că aceştia au obţinut documente ale statului străin în care s-au stabilit, dar figurează încă în evidenţele din România, întrucât nu şi-au reglementat statutul juridic faţă de statul român.

"Având în vedere cele prezentate mai sus, ca administrator al bazei de date, MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control al datelor procesate de autorităţile publice locale. Conform prevederilor legale în vigoare, competenţa de verificare a acestora aparţine exclusiv Autorităţii Electorale Permanente. Astfel, datele de mai sus pot fi de natură să afecteze numărul total al cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale permanente" , relevă adresa MAI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor