USL: Reactualizarea listelor electorale nu afectează mandatele la alegerile locale

Mandatele aleşilor locali la alegerile de pe 10 iunie nu vor fi afectate de reactualizarea listelor electorale, a declarat senatorul PSD Dan Şova.
Cristina Boiangiu
02.08.2012

Mandatele aleşilor locali la alegerile de pe 10 iunie nu vor fi afectate de reactualizarea listelor electorale, a declarat senatorul PSD Dan Şova. El răspunde astfel unei probleme puse de reprezentanţii PDL, care au declarat că ar trebui ca şi mandatele câştigătorilor alegerilor locale să fie schimbate în cazul reactualizării listelor.

Şova a precizat că la alegerile locale nu s-a utilizat un prag de validare şi că mandatul a fost atribuit celui care a obţinut cele mai multe voturi.

"Am văzut că doamna Sulfina Barbu a ridicat problema asta. Pot să vă spun că alegerile locale nu au fost făcute cu prag. Ştim că voturile obţinute de USL au fost 4.400.000, deci nu se punea problema unui prag. Ştim că la locale cel situat pe locul întâi, cu cele mai multe voturi, lua mandatul, deci nu are niciun fel de importanţă", a spus Şova.

Vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu a declarat că, dacă listele electorale permanente nu sunt reale sau sunt puse sub semnul întrebării, ar trebui invalidate şi alegerile locale.

"Din moment ce avem o listă anunţată de ministrul Administraţiei şi Internelor înainte de referendum, nu înţeleg de unde au venit aceste neclarităţi referitoare la listele electorale permanente. Dacă se pun sub semnul întrebării listele electorale permanente comunicate de MAI, dacă listele electorale permanente nu sunt reale, cred că trebuie să fie invalidate şi alegerile locale", a precizat Sulfina Barbu.

Curtea Constituţională a anunţat că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul pe motiv că a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca până la 31 august să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor