Autonomia financiară a autorităţilor locale va fi majorată
Autonomia financiară a autorităţilor locale va fi majorată. Acest lucru este prevăzut în modificările la Legea cu privire la finanţele publice locale şi Codul Fiscal, adoptate joi de Parlament în primă lectură. Potrivit ministrului Finanţelor Veaceslav Negruţa, "modificările urmăresc scopul de a consolida autonomia financiară locală în conformitate cu Strategia Naţională de Descentralizare.”
”Documentul prevede următoarele modificări: sistemul de transferuri către administraţia publică locală va fi centrat pe venituri, nu pe cheltuieli, astfel încurajându-se eforturile de a genera venituri proprii; între bugetele locale de nivelul I şi II nu vor exista raporturi financiare de subordonare; defalcările de la veniturile generale se vor referi numai la impozitul pe venit de la persoane fizice, cu stabilirea unor cote specifice de defalcări pe tipuri de APL", a spus ministrul.
Potrivit lui, "transferurile cu destinaţie generală vor fi alocate pe bază de formulă, distinctă pentru UAT nivelul I şi II".
Negruţa a numit modificările operate "drept o mică revoluţie în domeniul finanţelor publice locale, care sunt îndreptate spre oferirea unei autonomii financiare mai mari".
Oleg Reidman a numit această lege "nefuncţională, deoarece se pune carul înaintea boilor", precizând că "legea trebuie să meargă la pachet cu acţiuni de stimulare a dezvoltării locale". Modificările vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2014.