Australia expulzeaza un diplomat israelian in cazul asasinatului din Dubai

Un poster al miscarii Hamas pe un perete in Gaza, il infatiseaza pe Mahmud Abdel Rauf al-Mabhuh, unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas, care a fost asasinat in ianuarie in Dubai.
Epoch Times România
25.05.2010

Guvernul Australiei a declarat luni, ca a ordonat expulzarea unui diplomat israelian din cauza utilizarii de pasapoarte false in asasinarea unui militant senior Hamas in Dubai, in luna ianuarie.

Ministrul de Externe Stephen Smith a declarat ca investigatia politiei n-a lasat nicio indoiala ca serviciile israeliene de informatii au fost in spatele falsificarii a patru pasapoarte australiene, folosite de suspectii uciderii lui Mahmoud al-Mabhouh intr-o camera de hotel din Dubai.

"Aceste investigatii au clarificat guvernului ca nu este nicio indoiala privind faptul ca Israelul a fost responsabil pentru abuz si contrafacerea acestor pasapoarte", a declarat Smith Parlamentului din Australia. "Acestea nu sunt actiunile unui stat prieten."

Guvernul australian a ordonat politiei si serviciilor secrete o ancheta in cazul pasapoartelor false. Acestea au vizitat Israelul si au constatat ca cei patru cetateni australieni carora li s-au clonat pasapoartele nu sunt vinovati de nicio implicare.

"Nici un guvern nu poate tolera falsificarea pasapoartelor, in special cand este comisa de un guvern strain", a spus Smith. "Acest lucru nu este ceea ce asteptam de la o natiune cu care am avut relatii stranse, prietenesti si de sustinere."

Guvernul, a spus el, a solicitat ca un membru al ambasadei Israelului in Australia sa fie retras in termen de o saptamana. Australia si Israel sunt in mod traditional aliati si Smith a declarat ca se asteapta la o oarecare racire a relatiilor.

Autoritatile din Dubai au dat numele presupusilor membri ai echipei care a ucis seniorul Hamas, si care au folosit pasapoarte false britanice, irlandeze, franceze, germane si australiene pentru a intra si iesi din Dubai.

Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a declarat in februarie ca nu au existat dovezi care leaga tara sa de omor. Insa Marea Britanie a expulzat de asemenea un israelian in martie.

Incidentul a implicat furarea identitatii unor patru australieni - Nicole McCabe, Iosua Bruce, Adam Korman si Iosua Krycer - si utilizarea de pasapoarte false detinute de suspectii implicati in asasinat, a declarat Smith.

Mabhouh, nascut in Fasia Gaza, a trait in Siria din 1989 si surse israeliene si palestiniene au declarat ca a jucat un rol cheie in contrabanda cu arme iraniene destinate militantilor din Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor