Australia bagă nanocipuri în bancnote. Războiul împotriva cash-ului la orizont

Guvernul australian plănuieşte să lupte împotriva aşa-zisei “economii negre” prin implantarea de nanocipuri în bancnotele de 100 şi 50 de dolari, astfel încât să poată fi monitorizate.
Bancnote de 100 dolari australieni. (Getty Images)
Andrei Popescu
11.07.2017

În condiţiile în care există 300 milioane de bancnote de 100 de dolari în circulaţie, pare să fie aproape imposibilă obţinerea vreunui câştig prin desfăşurarea unei astfel de sarcini, fără a mai vorbi de pierderea de timp şi de bani a contribuabililor. În special într-un moment în care raportul datorii-venituri al persoanelor fizice a ajuns la un nivel record în Australia.

Guvernul pare să creadă că monitorizarea bancnotelor este cea mai bună soluţie pentru a opri tranzacţiile nedorite şi pentru a împiedica persoanele fizice să nu îşi plătească taxele.

Anterior, guvernul australian a promovat ideea scoaterii din circulaţie a bancnotei de 100 de dolari, invocând din nou nevoia de a suprima economia neagră.

Acea idee a apărut la scurt timp după ce Banca de Investiţii Globale UBS a recomandat Australiei să scoată din circulaţie cea mai mare bancnotă a sa.

Cererile făcute ca bancnote de diverse valori să fie scoase din circulaţie nu reprezintă un fenomen australian.

Au fost observate acţiuni similare în Europa, unde bancnota de 500 de euro a fost etichetată “bancnota lui Bin Laden” pe care o iubesc infractorii şi a fost scoasă din circulaţie.

În SUA, unul dintre principalii arhitecţi ai crizei financiare globale din 2008, Larry Summers, a cerut înlăturarea bancnotelor de 100 şi 50 de dolari, demonizând din nou utilizarea lor în activităţi ilegale.

India a scos “peste noapte” din circulaţie bancnotele sale de 500 şi 1.000 de rupii, declanşând cozi imense la bancomatele din întreaga ţară, în condiţiile în care oamenii au încercat cu disperare să îşi schimbe bancnotele nefuncţionale.

Guvernul indian a declarat că decizia încearcă să elimine din sânul economiei tranzacţiile neimpozitate în numerar care, potrivit autorităţilor, permit existenţa corupţiei, a finanţării grupurilor teroriste şi menţinerii bancnotelor false în circulaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor