Aurul îşi reduce creşterea pe măsură ce traderii înregistrează profituri după un nou record

Lingouri de aur (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)
Redacţia
21.05.2024

Aurul şi-a redus creşterile, comercianţii înregistrând profituri după ce preţurile au atins un nivel record, ca urmare a creşterii optimismului în ceea ce priveşte politica monetară a Rezervei Federale şi a tensiunilor geopolitice crescânde din Orientul Mijlociu. Potrivit Bloomberg, aurul a fost uşor mai sus în tranzacţiile de la începutul săptămânii la New York, după ce anterior a crescut cu până la 1,4%, ajungând la 2.450,07 USD, depăşind astfel un maxim anterior atins în aprilie.

Metalul şi-a temperat creşterea datorită încasării profiturilor, însă perspectiva rămâne pozitivă şi „noi recorduri ar putea fi pe drum”, a declarat Fawad Razaqzada, analist de piaţă la City Index.

În sesiunile recente, traderii au crescut pariurile privind posibilitatea că Fed ar reduce costurile de împrumut încă din septembrie, un scenariu care ar sprijini aurul, deoarece acesta nu aduce dobândă.

Un dolar mai slab a oferit metalului preţios un sprijin suplimentar. Datele economice publicate recent au indicat că redresarea economică a SUA încetineşte, ceea ce ar putea reduce inflaţia şi ar diminua necesitatea unei politici monetare restrictive prelungite, potrivit Razaqzada.

Factori macroeconomici mai generali sunt, de asemenea, implicaţi pentru metalele preţioase şi alte mărfuri, cum ar fi cuprul.

„Diversele măsuri de stimulare ale Chinei au consolidat cererea sau cererea percepută pentru mărfuri, iar noi am văzut îmbunătăţiri în datele din zona euro şi Marea Britanie”, a spus Razaqzada.

Statutul de adăpost al aurului a fost în centrul atenţiei după ştirile conform cărora preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, considerat pe scară largă drept candidat pentru a deveni următorul lider suprem al ţării, a fost ucis într-un accident de elicopter duminică. Moartea sa, alături de cea a ministrului de Externe Hossein Amirabdollahian, a venit într-un moment de agitaţie în Orientul Mijlociu din cauza războiului din Gaza. Incidentul adaugă un sentiment de creştere a riscurilor geopolitice în întreaga regiune, după ce un petrolier cu destinaţia China a fost lovit de o rachetă Houthi în Marea Roşie sâmbătă.

Fondurile de acoperire care tranzacţionează contracte futures Comex au mărit pariurile optimiste pe aur la un nivel maxim de trei săptămâni în săptămâna încheiată pe 14 mai, potrivit datelor de la Commodity Futures Trading Commission.

Creşterile sugerează că aurul a ieşit din ceea ce a fost un interval de tranzacţionare destul de îngust în săptămânile recente, pe fondul unei lipse de claritate cu privire la traiectoria ratei de dobândă în SUA. Preţurile sunt cu aproximativ 17% mai mari în acest an.

Puterea aurului a fost legată de achiziţiile băncilor centrale, de cererea robustă din Asia — în special din China — şi de tensiunile geopolitice ridicate din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

Aurul la locul tranzacţiei era în creştere cu 0,1%, la 2.417,51 USD pe uncie, la ora 10:13 a.m. la New York. Argintul, între timp, era marginal mai sus, după ce anterior a urcat la cel mai înalt nivel din decembrie 2012.

Creşterea puternică de vineri a argintului a fost ajutată ca urmare a sentimentului de contagiune în pieţele mai largi ale metalelor fizice, unde oferta limitată a stimulat cererea investitorilor pentru materiale precum cuprul. Spre deosebire de aur, metalul alb este considerat şi o marfă industrială, având în vedere utilizarea sa în produse precum panouri solare. Paladiul a crescut, în timp ce platina a scăzut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor