Aurescu: România face noi demersuri pe lângă Congresul SUA pentru noua lege privind vizele
alte articole
România va face demersuri pe lângă Congresul SUA pentru accelerarea adoptării noii legi prin care vor fi modificate condiţiile pentru obţinerea vizelor turistice, a declarat Bogdan Aurescu, la lansarea celei de-a treia etape a campaniei „Viză pentru SUA”.
Lansarea unei noi etape a fost decis ”având în vedere succesul care a fost înregistrat în primele două etape, demonstrat şi prin nivelul în scădere al ratei de refuz: în 2009 rata de refuz era de 26,3%, în 2010 – 24,8%, iar în 2011 - 22,4%”, a declarat secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu.
Principalul element de noutate al celei de-a treia etape îl reprezintă ”oferirea de informaţii suplimentare legate de overstay, adică rata de depăşire a termenului de şedere în SUA, având în vedere faptul că aceasta ar putea să reprezinte un nou criteriu pentru accederea ţării noastre în programul Visa Waiver, conform noii legislaţii care este în curs de adoptare în SUA”, a explicat Bogdan Aurescu.
În acest context, această etapă a campaniei va pune accent ”nu numai pe criteriile care trebuie să fie respectate de către cetăţenii români pentru pregătirea corectă a dosarelor de viză, dar şi pe importanţa pe care toţi cetăţenii români care obţin vize de călătorie în SUA trebuie o acorde termenului de şedere anunţat de către solicitant în formularul pentru obţinerea vizelor turistice pentru Statele Unite”, a mai spus oficialul român.
Relansarea acestei campanii survine şi în contextul introducerii pe agenda celor două camere ale Congresului american, Camera Reprezentanţilor şi Senat, în martie, respectiv, în mai 2012, a unui nou proiect legislativ privind condiţiile pentru Visa Waiver.
Noua propunere legislativă reprezintă ”o versiune integrată şi consolidată a mai multor proiecte legislative anterioare, diferenţele notabile faţă de legislaţia care se află în acest moment în vigoare fiind evalurea ţărilor candidate în funcţie de rata de refuz, care este însă mărită de la 3% - aşa cum este în prezent - la 10%, împreună cu rata overstay de 3% şi pot să vă spun că în conformitate cu evaluările din acest moment România se încadrează sub această rată de 3% pentru overstay, precum şi o nouă modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numărul de solicitanţi şi nu la numărul de cereri înregistrate ca şi până în prezent, aceasta fiind o solicitare pe care partea română a adresat-o părţii americane încă din 2009”, a subliniat Aurescu.
Secretarul de stat a precizat că România este ”încurajată” de susţinerea exprimată de către Administraţia Obama, ”de către preşedintele Obama personal”, şi care este reflectată explicit în textul Declaraţiei comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite, încheiat la 13 septembrie 2011.
”Vom face în continuare demersuri pe lângă membrii Congresului SUA pentru accelerarea şi finalizarea în cel mai scurt timp posibil a procesului legislativ aflat în curs, în condiţiile în care este evident că pragul actual de 3% al ratei de refuz este extrem de dificil de atins în viitorul apropiat. Pe lângă demersurile la nivel oficial un rol foarte important în susţinerea acestui obiectiv este deţinut şi de comunitatea de români din SUA, care prin activităţile şi acţiunile sale contribuie semnificativ la promovarea României şi a valorilor noastre naţionale”, a mai spus Aurescu.
Campania, realizată gratuit, pleacă de la ideea că legăturile cu ţara de origine devin ”dovezi de eligibilitate” pentru solicitanţii de vize.
Sloganul celei de-a treia etape, ”Dacă vrei să ai America la picioare trebuie să ai România în inimă” va fi ”pus în scenă” prin două componente, una de radio şi una de digital.
În cadrul componentei digitale, printr-o combinaţie de Facebook şi Google Street View a fost creat un program special, iar cei interesaţi vor putea face un tur virtual al oraşelor din SUA. Pe Facebook a fost introdus un buton special pentru check-out, astfel încât vizitatorii să fie anunţaţi când le expiră perioada de şedere pe teritoriul SUA.
România, Polonia şi Bulgaria sunt singurele ţări membre UE care nu sunt incluse în programul Visa Waiver, din cauza ratei mari de refuz a cererilor de viză.