Aurescu: Cooperarea economică foarte bună a României cu Rusia poate ”contamina” şi agenda politică

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut, marţi, la Moscova, o rundă de consultări cu Vladimir Titov, adjunct al ministrului afacerilor externe al Federaţiei Ruse, prilej cu care au fost evidenţiate relaţiile economice foarte bune care ar putea influenţa şi relaţiile politice.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu (www.mae.ro)
Epoch Times România
27.03.2012

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut, marţi, la Moscova, o rundă de consultări cu Vladimir Titov, adjunct al ministrului afacerilor externe al Federaţiei Ruse, prilej cu care au fost evidenţiate relaţiile economice foarte bune care ar putea influenţa şi relaţiile politice.

Discuţiile dintre cei doi oficiali au scos în evidenţă importanţa valorificării rezultatelor bune înregistrate în planul cooperării economice şi comerciale în ultimii doi ani, care au depăşit anul trecut 4,3 miliarde dolari, mai mult cu 14,1 % decât în 2010, se arată într-un comunicat al MAE.

Secretarul de stat român a subliniat că foarte buna cooperare economică este de natură să „contamineze" pozitiv agenda dialogului politic. Astfel, el a menţionat importanţa unei noi sesiuni în acest an a Comisiei Interguvernamentale Mixte pentru colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică (Comisia Mixtă Economică), care s-a reunit în cursul anului trecut după o pauză de aproape patru ani. Totodată, aplicarea Declaraţiei bilaterale a co-preşedinţilor Comisiei Mixte Economice privind Parteneriatul pentru Modernizare, un complement la proiectul similar UE-Rusia, a fost apreciată drept instrumentală în desăvârşirea potenţialului de cooperare bilateral româno-rus. Bogdan Aurescu a propus ca aspectele de aplicare a acestei Declaraţii să fie incluse într-un Plan de acţiune care să fie negociat şi încheiat în perioada următoare.

Bogdan Aurescu şi Vladimir Titov au făcut un schimb de opinii şi asupra relaţiilor UE-Rusia şi NATO-Rusia, a evoluţiilor în plan regional şi internaţional, o atenţie specială fiind acordată regiunii Mării Negre şi Vecinătăţii Estice, inclusiv stadiului actual şi perspectivelor de soluţionare a conflictului transnistrean şi regiunii Balcanilor de Vest. A fost convenită impulsionarea dialogului şi cooperării sectoriale pe linia ministerelor afacerilor externe, prin organizarea de consultări regulate şi întâlniri interdepartamentale la Bucureşti şi Moscova, pe subiecte de interes pentru ambele părţi referitoare la dinamica bilaterală, regională, europeană şi internaţională.

Oficialul român a salutat evoluţiile recente în reglementarea problemei transnistrene, exprimând speranţa că runda formatului "5+2" din aprilie va înregistra progrese. Bogdan Aurescu a evidenţiat faptul că o soluţie a conflictului trebuie să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova, aspect împărtăşit de omologul rus. Cei doi demnitari au convenit continuarea consultărilor bilaterale iniţiate anul trecut, la Bucureşti, privind problematica transnistreană.

Bogdan Aurescu a prezentat stadiul proiectului româno-american privind apărarea antirachetă, inclusiv în context NATO, şi a subliniat că România susţine realizarea unei înţelegeri NATO-Rusia în domeniu, în conformitate cu cele decise la Summit-ul de la Lisabona, în 2010. De asemenea, el a arătat că România este în favoarea creării unui parteneriat real NATO-Rusia în conformitate cu interesele ambelor părţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor