Au apărut primele neînţelegeri între Ponta şi Antonescu. Mărul discordiei - UDMR

După ce s-au bucurat pentru victoria în alegerile parlamentare, liderii USL au început deja să facă planuri pentru viitoarea guvernare, însă au uitat să se consulte între ei pentru a face public acelaşi mesaj. Ponta a anunţat, la scurt timp după aflarea rezultatelor de la exit-poll-uri, că de luni va începe discuţiile cu UDMR pentru a forma o majoritate constituţională, însă Antonescu a declarat că încă nu s-a discutat despre o alianţă cu maghiarii.
USL, Program de Guvernare 2013-2016. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
10.12.2012

După ce s-au bucurat pentru victoria în alegerile parlamentare, liderii USL au început deja să facă planuri pentru viitoarea guvernare, însă au uitat să se consulte între ei pentru a face public acelaşi mesaj. Ponta a anunţat, la scurt timp după aflarea rezultatelor de la exit-poll-uri, că de luni va începe discuţiile cu UDMR pentru a forma o majoritate constituţională, însă Antonescu a declarat că încă nu s-a discutat despre o alianţă cu maghiarii.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat că deja a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în acest sens, iar dezbaterile vor fi reluate luni pentru crearea unei majorităţi constituţionale, împreună cu USL.

"Am vorbit la telefon cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale şi mi-a confirmat faptul că UDMR de mâine este dispusă şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează", a declarat Ponta.

Antonescu: Nu am vorbit încă despre o alianţă

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat că USL nu a discutat cu UDMR despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare. Despre declaraţia făcută anterior de Ponta, şeful liberalilor a apreciat că reprezintă disponibilitatea USL de a discuta "formule de asociere".

"Cred că domnul Ponta a fost destul de clar. Sigur că a deschis un subiect. Nu am vorbit încă despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare. Sunt toate posibilităţile deschise. Premierul Ponta a făcut o declaraţie care înseamnă disponibilitatea noastră la a discuta cu UDMR nişte formule de asociere pe reforma constituţională în principal şi acest lucru rămâne valabil chiar dacă vom avea 66% din mandate, pentru că o discuţie despre modificarea Constituţiei trebuie să implice şi opoziţia, şi ARD, şi PP-DD, aşa e normal şi, mai departe, cum vor decurge aceste discuţii şi unde vor ajunge, o să vă anunţăm destul de repede, adică nu asta e tema principală a zilelor următoare", a afirmat Antonescu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat, duminică seară, că a vorbit cu cei mai importanţi lideri politici, printre care şi preşedintele PSD, Victor Ponta, iar luni reprezentanţii maghiarilor vor începe discuţiile legate de viitoarea guvernare.

"Am discutat cu cei mai importanţi lideri politici în seara asta, inclusiv cu preşedintele PSD, Victor Ponta. Începând de mâine (luni - n.r.), pe baza programului nostru, pe baza proiectelor noastre, pe baza principiilor şi valorilor pe care noi le reprezentăm în Parlamentul României de 23 de ani, vom începe o discuţie fiindcă avem nevoie de stabilitate, avem nevoie de decizii coerente şi nu avem nevoie de certuri, de dispute politice sterile. Trebuie să ne îndreptăm cu faţa către alegători, cu faţa către cetăţeni şi fiecare decizie trebuie să reflecte aceste direcţii şi să meargă în această direcţie cu maximă responsabilitate", a declarat Kelemen Hunor.

Şeful maghiarilor a anunţat că UDMR a intrat în Parlamentul României, conform rezultatelor de la exit-poll-uri,pentru că a obţinut peste 5% din voturi.

Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat şi el interesat de maghiari şi i-a îndemnat pe cetăţenii români de etnie maghiară, într-un mesaj video postat pe Facebook, să meargă la vot. "Este esenţial ca cetăţenii români de etnie maghiară să meargă la vot. Numai aşa drepturile şi interesele lor pot fi mai bine apărate. Cetăţeni români de etnie maghiară, mergeţi la vot!", se arăta în mesajul şefului statului.

USL a învins la alegerile parlamentare de duminică, la care a obţinut 54% din voturi, urmată fiind de ARD cu 19%, PP-DD - 10% şi UDMR - 5%, conform rezultatelor de la exit-poll-uri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor